Турция и Русия са подписали договор, според който Москва ще достави на Анкара ракети С-400 тип "земя-въздух", предаде Ройтерс.

Така е финализирана сделка, върху която двете страни са работили повече от година. Твърди се, че тя е на стойност 2,5 милиарда долара. Тя предизвика опасения на Запад, тъй като Турция е член на НАТО, а системата С-400 не може да се съвмести с военното устройство на пакта.

Това е поредната стъпка на Анкара да засили отбранителните си способности на фона на заплахите от юрдските и ислямистките бунтовници у дома и конфликтите в съседните Кирия и Ирак.

Не се съобщават подробности за споразумението. Официални представители не бяха открити за коментар. Но Сергей Чемезов - щефът на руския държавен концерн "Ростех", заяви пред в. "Комерсант" в сряда, че Москва ще достави на Анкара 4 комплекса С-400.

Той допълни, че се очаква първите доставки да бъдат извършени през март 2020 г. и че Турция е първата страна от НАТО, която ще се сдобие с тези модерни системи.

Днес турски вестници цитираха президента Реджеп Ердоган, според когото страната му ще вземе заем от Москва в рубли, а не в долари.

Според Сергей Чемезов Турция ще плати веднага 45 на сто от сделката, като Русия ще осигури заеми за покриване на останалите 55 процента.

Руското финансово министерство ще покрие сделката от държавната хазна, а руски банки ще участват само в прехвърлянето на фондове, каза източник в Москва.

Отношенията между Москва и Анкара рязко се влошиха в края на 2015 г., когато Турция свали руски боен самолет, за който твърдеше, че е навлязъл във въздушното й пространство от съседна Сирия. След това обаче връзките бяха възстановени, макар двете държави да подкрепят различни страни в сирийската война.

Сега те си сътрудничат в мирните усилия в арабската република, както и в проекти в отбраната и енергетиката.

Освен за ракетите С-400, Анкара иска да сключи военни сделки и с други държави.

През ноември Турция се разбра с Италия и Франция да засилят съвместното си сътрудничество в съвместни отбранителни проекти. Като първа стъпка френско-италианският консорциум ЕУРОСАМ и турски компании ще се опитат да разработят система, базирана на ракетните системи САМП-Т.

Турция вложи големи средства и в развитието на собствената си отбранителна индустрия. Става дума за проекти с бойни хеликоптери, танкове, дронове и бойни кораби.