Посрещането на Нова година край Бранденбургската врата в Берлин е най-голямото в света празненство на открито. Стичат се близо един милион германци и туристи. 

И тази година празненството започва в 14 ч  на 31 декември и приключва в 3 ч в първия ден от новата година. По традиция на специално построена сцена излизат известни състави и изпълнители на класика, поп и рок от цял свят. Точно в 0 часа небето се озарява от впечатляващ  фойерверк.

Мотото тази година е Welcome 2018.

Два километра от булевард “17 юни” - от западната страна на Бранденбургската врата до Статуята на победата, се превръщат в зона за сигурност, заградена с метални решетки. Охраната и пропускателният режим са като на международно летище.

Достъпът се осъществява през 5 пункта. Абсолютно забранено е да се носят остри предмети, големи чанти и раници, алкохолни напитки и фойерверки.
Никой обаче не остава нито гладен, нито жаден. Изградени са десетки павилиони, където се предлагат ястия и напитки. Може да се поръчват също бира, вино и шампанско в чаши.

Какво е по-различно тази година?

За първи път край Бранденбургската врата се организира специална защитна зона – Women's safety area (зона за сигурност за жени).

Не, жените няма да бъдат отделяни от останалата публика и могат да празнуват редом до съпрузи, приятели и непознати.
Става дума за голяма палатка, където жени, които се чувстват застрашени от мъжко посегателство, ще могат да намерят сигурност.

В палатката ще са няколко специалисти по кризисни ситуации от Червения кръст.
Явно травмата от новогодишната нощ на 2015 срещу 2016 г. още не е забравена. Тогава стотици жени бяха нападнати, опипвани и ограбени предимно от алкохолизирани мигранти на площада пред катедралата в Кьолн. Подобни посегателства имаше и в други големи градове, като Хамбург и Дюселдорф.

Как се посреща тазгодишната идея за палатката за сигурност на жени в Берлин?

"На когото му е хрумнала подобна идея, той не е прозрял политическото й измерение. Изграждането на подобна зона е ужасно послание. Така оповестяваш, че има зони за сигурност и зони на несигурност. Това е краят на равноправието, на свободата на придвижване и самоопределение. Жените трябва да имат право навсякъде да се чувстват сигурни", заявява шефът на полицейския синдикат Райнер Венд за днешното издание на в. "Оснабрюкер цайтунг".