"Твърди се, че 48 на сто от територията на Национален парк „Пирин“ ще бъде застроена, но всъщност с изменението, което беше направено на 28 декември, се разрешава строителство само в 2 процента от парка в ски зоната в Банско и още 0.6 процента в ски зоната в Добринище. Т.е. говорим за 2.6 %, като става дума единствено за спортна и съпътстваща я инфраструктура и никакво друго строителство – нито хотели, нито ресторанти."

Това каза на брифинг в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от агенция Фокус.

Посещението му в зимния курорт е връзка с второто решение, прието от Министерски съвет - да провери какви са максимално бързите стъпки, които могат да бъдат направени, така че, ако има инвестиционно намерение за изграждането на втори лифт в Банско, то да се случи в максимални кратки срокове.

„Това, което уточнихме днес, е, че община Банско има следващо задължение да изработи устройствен план за зоната, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за съответствие. Тук искам да подчертая, че на практика, когато ставаше дума, че плановете трябва да подлежат на такива оценки, именно тези планове подлежат, тоест искам още веднъж да разясня, че в решението, което се взе на 28 декември за изменение плана за Пирин, там бяха изменени режими. В плана, който трябва да направи общината, вече ще има конкретни параметри и тези параметри подлежат на екологична оценка и оценка за съответствие“, допълни министърът.

Той обясни, че може би защото и двете се наричат план, то някои хора са останали с грешно впечатление.

„Но това е планът, който подлежи на тези оценки по закон - и по български и по европейски, и, естествено, ще мине през тези процедури. Това ще даде възможност, след като има такъв план, да се премине и към инвестиционно намерение, но пак казвам - инвестиционното намерение е нещо, което ще е следващо. Днес с общината уточнихме, че те в максимално кратки срокове ще започнат подготовка на този устройствен план. Тук е моментът да подчертая, че някои от твърденията, които широко се тиражират през последните дни просто не отговарят на истината“, изтъкна Димов.

Конкретните инвестиционни предложения също ще подлежат на оценка за въздействието върху околната среда. Тези процедури ще включват в себе си обществено обсъждане, в което всеки може да каже какво мисли и какви са неговите становища.

На 3 януари 2018 година в лайф видео в една от социалните мрежи министър Димов ще отговаря на всички, които имат въпроси, свързани с темата.