Протестите, разтърсващи Иран от три дни, стигнаха и до столицата Техеран, предаде Ройтерс.

Тълпите влязоха в сблъсък с полицията и нападнаха няколко държавни сгради. Двама демонстранти са били убити в провинциално градче, съобщават социалните медии.

Вълната от антиправителствени протести е най-голямата от няколкомесечните безредици пре 2009 г., последвали преизбирането на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад. Сега причината е недоволство от икономическите трудности и корупцията.

Съботните протести на практика съвпаднаха с митингите в подкрепа на правителството в цялата Ислямска република по повод годишнината от окончателното потушаване на недоволството през 2009 г. от силите за сигурност. Най-големи бяха проправителствените прояви в Техеран и втория по големина град в страната Машхад. Такива шествия имало в близо 1200 градове и селища в цял Иран, твърди държавнатна телевизия.

По същото време се проведоха антиправителствени протести в редица градове. А в Техеран демонстрантите за първи път се изправиха срещу полицията и я замеряха с камъни в района край най-големия университет. Наблизо имаше тълпи привърженици на властта.

Разпространени в социалните медии клипове от западния град Доруд показаха двама младежи да лежат на земята, без да мърдат, оплискани с кръв. Глас зад кадър съобщава, че те са застреляни от полицията, открила огън по протестиращите.

На видеото се вижда как хора скандират: "Ще убия всекиго, който убие моя брат!" Автентичността на този и други рапространени в социалните мрежи видеозаписи засега не може да бъде потвърдена.

Малко по-късно ирански официален представител обяви, че младежите са убити не от полицията, а от чуждестранни агенти.

"В Доруд избухнаха кървави сблъсъци и, за съжаление, бяха убити двама души", каза тази сутрин Хабибола Ходжастепур - зам.-губернатор на провинция Лорестан, пред държавната телевизия.

"Полицията и силите за сигурност не са стреляли. Открихме доказателства, че в сблъсъците са участвали враговете на революцията - групите "Такфири" и чуждестранни агенти", допълни той.

В Иран названието "Такфири" се отнася за сунитски екстремисти, най-вече "Ислямска държава".

На други записи се вижда как протестиращите в Доруд крещят: "Смърт на диктатора" по адрес на върховния лидер - аятолах Али Хаменей.

Видео от Машхад показва как демонстранти обръщат полицейска кола и палят мотоциклети на силите на реда.

В Техеран 70 студенти се събрали пред най-големия университет и хвърляли камъни по полицаите, като скандирали "Смърт на диктатора", съобщи агенция Фарс.

На разпространени клипове се вижда как силите на реда разгонват с палки шествия по близките улици и арестуват някои от участниците. Студентската агенция ИСНА твърди, че полицията е затворила две станции на метрото, за да попречи към проявата да се присъединят още хора.

В Техеран и Карадж, намиращ се западно от столицата, протестиращите изпочупили прозорците на държавни сгради и запалили огньове по улиците.

След стихването на протестите в Техеран агенция Тасним излъчила кадри с горящи офи за боклук и изпотрошени автобусни спирки на улиците, водещи към университета.

Ситуацията в столицата е под контрол, заяви бригаден генерал Есмаил Коусари - зам.-шеф по сигурността на Революционните гвардейци. Той предупреди, че протестиращите "ще усетят железния юмрук на властта", ако безредиците продължат.

"Ако хората са излезли по улиците заради високите цени, те не би трябвало да скандират тези антиправителствени лозунги и да палят обществената собственост и колите", каза той пред агенция ИСНА.

САЩ осъдиха масовите арести на протестиращи, за които медиите в Иран съобщават от 28 декември насам.

"Целият свят разбира, че добрите хора в Иран искат промяна, и заедно с огромната военна мощ на САЩ тези хора в Иран са това, от което техните ръководители най-много се плашат. Подтисническите режими ве могат да траят вечно и ке дойде денят, в който иранскиет народ ще бъде изправен пред избор. елият свят гледа!", написа той в туитър.

 

 

 

 

Държавните медии в Ислямската република цитират говорителя на външното министерство Бахрам Касеми, който заявява:

"Иранският народ не вижда смисъл в опортюнистичните твърдения на американските чиновнии и -н Тръмп."

Руското мобилното приложение Telegram, което има 40 милиона потребители в Иран, блокира вчера катал, който министърът на телекомуникациите обвини в подстрекаване към насилие, съобщи в туитър шефът му Павел Дуров.

Съобщава се също за протести в градовете Кашан, Арак, Ахваз, Занджан, Бандар Абас и Керман.

Елитните Революционни гвардейци и милициите "Басидж", предвождали акциите срещу протестиращите през 2009 г., се зарекоха:

"Иранската нация няма да допусне държавата да пострада."

Недоволство от високите цени и намесата в Сирия

Открито политическите протести са рядкост в Ислямската република, където службите за сигурност са вездесъщи, отбелязва Ройтерс.

Но съществува силно недоволство от високата безработица, инфлацията и твърденията за корупция. някои от последните протести станаха политически заради проблеми като твърде скъпото участие на Иран в регионалните конфликти като тези в Сирия и Ирак.

Режимът в Иран организира контрапротести. Участнички в тях издигат лозунги "Долу Израел".

Безработицата скочи а годишната инфлация е близо 8 на сто. Сред причините за високите цени, допринасящи за тежкото положение на немалко семейства, е недостигът на някои храни.

Вътрешният министър Абдолреза Рахмани-Фазил отправи предупреждение срещу призивите за протести в социалните медии.

"Молим хората да не участват в незаконни събирания. Ако планират събиране, те трябва да подадат молба", каза той пред сайта на Куба на младиге журналисти.

На 28 декември стотици хора излязоха по улиците на Машхад, кдето се намира  една от главните светини за мюсюлманите шиити. Те протестираха срещу високите цени, като скандираха антиправителствени лозунги. Полицията арестува 52-ма души.

Държавната телевизия ИРИБ съобщи в сайта си, че не е отразявала протестите. Властите заявили, ч те не трябва да бъдат отразявани от държавните радиа и телевизии.

По-късно през деня, като цитира иранската телевизия, Ройтерс съобщи, че страната ще ограничи временно достъпа до някои социални медии и мобилни приложения за размяна на съобщения. На най-високо ниво е решено да се ограничи достъпът до Telegram и Instagram. Иранската телевизия съобщи, че двете приложения са блокирани, което според източника й има за цел да запази мира и сигурността на гражданите. Решението е на Върховния съвет за национална сигурност.