Пикът на грипа тази година се очаква в края на януари и началото на февруари, съобщи пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести. Лекарят предупреди, че липсата на адекватно и бързо лечение още след първите симптоми може да доведе до тежки усложения и разказа какви са признаците, че сте болни именно от грип, а не от сезонна вирусна инфекция.

Тази година щамът на грип, който ни разболява, се развива буквално за 2-3 часа и започва с болки в ставите и мускулите, суха кашлица, температура, а на пушачите спира да им се пуши. Ако на човек само му тече носът и няма температура - това обикновено не е грип, а сезонна вирусна инфекция. Суха кашлица, но без температура и болки по мускулите също са симптоми на друга инфекция, а не на грип. При пушачите - каллицата, съпроводена с продължаващ апетит за тютюн също говори, че пациентът е с вирус, но не грипен, обясни проф. Кантарджиев. 

Грипът води до усложнения, обясни лекарят. Съветът му - при дихателна недостатъчност - възрастните чувстват, че се задушават, а децата и бебетата правят често дихателни движения, веднага трябва да се потърси лечение в болница, а не при личния лекар. Подобно усложение се случва сравнително рядко, но състоянието се развива за часове. Моменталната намеса - с лечение в болница и най-често с командно дишане, е животоспасяващо, предупреди професорът. Случаите са един на 1000-1500. Друго усложнение от грипа може да засегне централната нервна система.

"Едно от най-тежките енцефалитни възпаления на мозъка е грипното", допълни проф. Кантарджиев. По думите му, ако болният търси адекватна медицинска помощ в началото - първите 4-5 часа, когато състоянието се влошава и се получава видима дихателна недостатъчност, през първите 36 часа е възможно да се лекува с лекарства срещу самия грип.

Тежки усложнения на грипа са още батериалните пневмонии, при които трябва да се потърси специалист, каза още лекарят и предупреди, че всяка година няколко десетки хиляди души губят живота си. При повече от 250-300 болни на 10 000 души население специалистът съветва да се ограничи посещението на училища и детски градини.