"Не въвеждаме трети пол, не предвиждаме промени в Конституцията, не предвиждаме еднополови бракове."

Това заяви в ефира на бТВ министър Лиляна Павлова по повод Истанбулската конвенция, приета от Министерския съвет днес. Нейната цел е да защитава жените от насилие и може да бъде ратифицирана "с резерви", както са направили и други държави. 

"Тези членове, които по някакъв начин са в разрез с българските закони и Конституция, няма да бъдат прилагани", допълни Павлова.

На въпрос защо все пак 8 министри от кабинета са гласували "против", не само от "Обединените патриоти", които първи откриха "трети пол" в Конвенцията (макар такъв да не се споменава), а и от ГЕРБ, Павлова обясни, че колегите ѝ явно не са разбрали международния документ:

"Това е по-скоро неразбиране на проблематиката и това, което касае Конвенцията", заяви тя.

И подчерта, че текстът за пола като социален феномен е "един общ, препоръчителен текст", защото в нашите закони "има ясна дефиниция какво е пол".

Павлова коментира и ресорната ѝ тема - председателството на Съвета на Европа, което България пое на 1 януари. Тя отбеляза, че то е започнало успешно въпреки "спекулациите и опитите за внушение, че не сме готови".

Министърката отново коментира казуса със санкциите на ЕС срещу Русия, срещу които според руската агенция ТАСС България ще се бори по време на европредседателството. Тя по-късно опроверга тезата на ТАСС. Сега отбеляза:

"Нито съм го казала, нито съм го опровергала по начина, по който излезе. Да, санкциите влияят негативно на икономиката, за нас те са проблем, защото за нас Русия е един традиционен, важен пазар, за който трябва да се борим."

Но България като част от европейското семейство е приела удължаване на санкциите, добави тя.

И припомни, че по време на председателството работна група ще прави анализ на отношенията на ЕС и Русия, но това "няма да е акцент на работата ни". И че най-вероятно австрийското председателство ще се заеме с този въпрос.