Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заплашва, че ще излезе на протест на 22 януари, ако правителството на Бойко Борисов не вземе мерки срещу собственото си решение да отнеме една от сградите на университета в полза на съдебната власт. Досега зданието на столичния булевард "Ал. Стамборлийски" бе предназначена за обучение на студенти по медицина. 

За подготвяния протест съобщи членът на Академичния съвет Симеон Георгиев след извънредно заседание вчера, цитиран от БНР. До края на деня днес се очаква съветът да гласува списък от пет искания към кабинета.

Конкретният повод за недоволството на представителите на Алма матер са две действия на правителството от последните дни на 2017 г. На 20 декември бе взето решение властта да отнеме от СУ сграда, предоставена на университета през 2011 г. в замяна на отстъпването на сградата на ул. "Шипка" 6 на Съюза на българските художници. Тогава правителството обеща и пари за ремонт на закритата Софийска техническа гимназия, за да може в нея да се обучават студентите по медицина. Такива пари така и до момента не са били отпускани. 

С последното си решение Министерският съвет реши въпросното здание да бъде отнето от СУ и предоставено на органите на съдебната власт. 

Втори аргумент за протест е публикуването на класация за научната дейност в страната за 2016 г. от страна на управляващите, като въпросното подреждане трябвало да се използва за разпределяне на държавното финансиране за наука, съобщи тогава "Медиапул".

Ръководството на Софийския университет настоява правителството да компенсира учебното заведение с друга сграда, като всяка година да се осигурява адекватно финансиране за поддържане на сградния фонд на университета. От Алма матер искат и целеви средства за библиотеката на университета, както и да се отмени "карикатурната" класация на научната дейност.

От Академичния съвет предупреждават, че ако исканията им не бъдат удовлетворени до 22 януари или няма твърд ангажимент за това, ще се премине към протестни действия. Тепърва ще се решава какви да са те, но сред вариантите присъстват спиране на обучението на студентите, шествия, опаковане на университета в черно, а е имало предложение и за забрана представители на правителството да влизат в сградите на висшето училище, съобщи още "Медиапул".