Бизнесмени, които искат да прехвърлят дялове, ще доказват, че не дължат заплати и осигуровки на работниците си с честната си дума, заверена пред нотариус при сключване на сделката. Това е временното положение, което ще действа, докато парламентът реши как да попълни празнотите в Търговския закон и кой и как да удостоверява липсата на такива задължения.

Агенцията по вписванията съобщи днес, че това ще става с удостоверения по чл. 15, ал.4 и чл. 129, ал. 1 от Търговския закон, като се позова на указание от Министерството на правосъдието. Причина за това стана промяна на Търговския закон, наложена в преходните и заключителни разпоредби на Кодекса на труда. Тя беше приета от парламента през м.г. и имаше за цел да попречи на работодатели да не изплащат трудовите възнаграждения и да прехвърлят дружества с дългове и задължения на клошари. 

Съгласно промените прехвърлянето на дружествен дял от едно предприятие на трети лица се извършва, "ако няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял". За да удостовери тези обстоятелства, работодателят трябва да представи два документа - от Националната агенция по приходите (НАП), която събира осигуровките, и от Главна инспекция по труда (ГИТ), която следи за плащането на заплатите.

Главна инспекция по труда обаче трябва да извърши проверка, за да удостовери тези обстоятелства и освен че има проблем с административен капацитет, а фирмите надхвърлят 250 000, резултатите са към датата на проверката. Нищо не пречи по-късно работодателят да се издължи, което означава нова проверка. Няма законово основание обаче ГИТ да издава удостоверения за липсата на такива задължения, съобщиха за ClubZ от пресслужбата на институцията. Не е ясно и как точно НАП ще издава въпросните документи също поради ограничения брой служители, които се занимават със събирането на осигуровките.

Парламентът все още е в коледна ваканция, която продължава до 11 януари, когато ще е първото заседание за 2018 година. Според запознати депутати вече подготвят законопроект, който да внесе яснота в създадения през м.г. нормативен хаос. Дотогава прехвърлянето на дялове, при условие че няма задължения към работниците, остава единствено на волеизявлението на продавача и съгласието на купувача.

Член 15, ал. 4 от ТЗ гласи, че: Предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли, след като отчуждителят изплати дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения, задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на предприятието.

Чл. 129, ал. 1 от ТЗ:  Дружественият дял може да се прехвърля и наследява. Прехвърлянето на дружествения дял от един съдружник на друг се извършва свободно, а на трети лица - при спазване на изискванията за приемане на нов съдружник и ако няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял.