СИМОНА РУСЕВА

Двете черни кутии от сваления на 17 юли в Източна Украйна боинг с 298 жертви вече са в ръцете на малайзийски експерти, предадоха световните агенции.

Едната съдържа техническите данни от полета, другата – контактите на екипажа с контролните кули и разговорите в пилотската кабина. Единствено след експертиза на записите ще може да се каже какво е причинило трагедията с малайзийския самолет.

След многочасови преговори проруските сепаратисти са предали кутиите тази нощ, малко след 1 часа българско време, на пристигналите в Донецк малайзийски експерти. Присъствали са и техни холандски колеги.

“Ето ги. Истината ще излезе наяве след експертизата на черните кутии”, заявил Алекзандер Бородай, цитиран от Ройтерс. Той е самозваният премиер на непризнатата от никого Донецка народна република (ДНР).

Журналисти снимат черните кутии в Донецк.

Според източник от малайзийската делегация кутиите са в добро състояние.

Същевременно Бородай оповести примирие в радиус от 10 километра от мястото, където е бил свален боингът. Ако това наистина стане, сепаратистите изпълняват единодушно приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН от вчера, подкрепена и от Русия. В нея се настоява за незабавно прекратяване на всички военни действия в района на трагедията.

Сепаратистите бяха призовани и да допуснат международните експерти до мястото на катастрофата. Наред с това всичките 15 членки на Съвета за сигурност на ООН, включително Русия, са единодушни отговорните за свалянето на боинга да понесат отговорност.

Снощи влакът с пет вагона, на които бяха натоварени 280 трупа, пое от  контролирания от сепаратистите град Торез към Харков, който пък е под контрола на Киев.

Вагоните са хладилни, но през изминалите дни те не са били захранени с ток и така охладителната система не е работила. По тази причина тленните останки на загиналите са били разложени до неузнаваемост. Това силно ще затрудни идентифицирането на жертвите.

На бял свят излизат все повече доказателства, че малайзийският пътнически самолет е бил свален от сепаратистите, което те и Кремъл отричат.

Британски военни експерти са категорчини, че по останките на самолета има ясни следи от поразяване с руска зенитна ракета “Бук”, пише днес в. “Ню Йорк таймс”. Като доказателство се сочи формата на дупките по корпуса на боинга и пораженията върху лака. Британските експерти са направили заключението си въз основа на предоставени им снимки от отломки на самолета, направени на мястото на трагичтия инцидент от двама репортери на “Ню Йорк таймс”. Признава се обаче, че въз основа на снимки не може да се установи точния вид на поразяващата ракета. Установените обаче поражения съвпадат с тези, които би могла да причини руската ракета “Бук”.

“Файненшъл таймс”, позовавайки се на експерти, също съобщава, че пораженията върху сваления самолет могат да са причинени единствено от зенитна ракета. Така се опровергават твърдения на Кремъл, че боингът е бил свален от украински изтребител.

Каква е истината, ще докаже експертизата на двете черни кутии, които вече са в сигурни ръце.