"Един хубав християнски ден".

Така българската делегация в Истанбул определи днешната неделя, в която ще бъде официално открита реставрираната българска църква "Св. Стефан", позната като Желязната църква. Част от церемонията ще е и турският президент Реджеп Таип Ердоган.

"България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат такива отговорности. Да, ние можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси", посочи Борисов на въпрос символично ли е това съвместно откриване предвидвид влошените отношения ЕС-Турция. 

Турция са ни съседи, а това че край "Златният рог" има възстановен български храм е едно прекрасно доказателство за добросъседство и мир. Много е трудно да се гради мир. Европредседателството е шест месеца, а с Турция сме съседи от векове. България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат огромни отговорности", допълни той на влизане в църквата като не пропусна да благодари и на реставраторката.

"Да ни е честит обновеният храм "Свети Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи. Слънчево е и на душата ми, както и на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има построяването на този храм", каза на свой ред и Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Гледайте на живо: