Има опасност от епидемия от морбили и у нас - за това предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев в ефира на БНТ.

Причината - в момента този вид дребна шарка върлува в много страни в Европа, сред които съседните Румъния, Сърбия и Северна Гърция, както и в Германия, Франция и Италия.

Професорът призова родителите и личните лекари да проверят дали децата са имунизирани срещу морбили с тривалентна ваксина. Тя се поставя на едногодишна възраст и се повтаря на 12-ата година. По данни на Националния център около 70 на сто децата у нас имат поставена ваксина.

Този вид шарка е опасен и може да доведе до сериозни усложнения, предупреди проф. Кантарджиев. През миналата седмица е регистриран един смъртен случай в Сърбия, а от началото на епидемията в Румъния са починали 50 души. Усложненията най-често засягат централната нервна система и някои от тях са с тежка инвалидизация, предупреди още лекарят.

Чистият въздух е враг на морбилите. Затова и една от препоръките е помещенията да бъдат редовно проветрявани. А деца на възраст под 1 година не бива да се срещат с хора, пристигащи от чужбина.