Истински големите актьори явно са на привършване или поне хонорарите им отдавна не са това, което бяха. Благодарение на американската киноиндустрия най-касовите филми, носещи долари в сметките, са единствено кухи блокбъстъри с много ефекти, задължително 3D и герои, чиито функции на екрана се изчерпват с това да тичат, скачат, млатят и то най-често омазани в тежък грим. Или опаковани в метален костюм, както е в случая са Робърт Дауни-джуниър.

Г-н Дауни, един иначе нелош актьор от средното поколение, за втори пореден път зае първото място в ежегодната класация на американското списание "Форбс" за най-високоплатените актьори в Холивуд. От юни миналата година до юни тази той е заработил $75 милиона. Както отбелязва "Форбс", основната сума в доходите на 49-годишния Робърт се дължи на ролята му в откровено глуповатия "Железния човек - 3", който стана и най-касов филм за 2013 г., събирайки $1,2 милиарда.

Като потвърждение на казаното за качеството на американското кино днес идва и второто място по хонорари. Държи го господин, който отскоро се подвизава като актьор, но пък е трето поколение палячо, т. е. професионален кечист. Известен е със сценичното си име Скалата, а иначе се казва просто Дуейн Джонсън и през последната година е заработил $ 52 млн. Как - вече можем да видим и в България - в новия летен блокбъстър "Херкулес", а догодина и в "Сан Андреас".

Почетното трето място с $ 46 млн. заема хубавецът Брадли Купър, който обаче има и номинация за "Оскар" - сиреч не е чак толкова зле актьорски. Четвърти в класацията е единственият наистина доказал се актьор - Леонардо ди Каприо с $39 млн. Парите му идват от нелошите "Вълкът от "Уолстрийт" и "Великия Гетсби". В първата десетка на печалбарите са още Лиъм Нийсън с $36 млн, Бен Афлек и Крисчън Бейл с по $35 млн., Уил Смит и Марк Уолбърг с по $32 млн. На печелившите - честито.