"Никакво значение няма какво пишат в тези вестници. Значение има какво мислим ние за нашето дередже, за корупцията в България, за съдебната ситема".

Така президентът (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов коментира многобройните статии в авторитетни западни медии, според които България е най-корумпираната страна в ЕС.

"Само комплексираният човек е непрекъснато недоволен от това, което пишат на Запад", заяви Стоянов.

Според бившия държавен глава ние трябва да намерим своята идентичност и да има балансираност в нашите действия. Той изтъкна, че част от западните вестници страдат от предразсъдъци.

Президентът Стоянов изтъкна, че само пред 120-130 години "тричленна българска делегация виси 10 дни в Лондон, за да бъде приета от втория секретар на външно министерство". А "днес България ще председателсва ЕС и ще разисква Брекзит". Според него "това е невероятно", но "на ЕС му липсва големия дебат".

"ЕС трябва да се замисли и да разбере какви са проблемите. Дали проблемите са институционални или вече екзистенциални. В ЕС трябва да се мисли по-малко за технологичните неща, трябва да има хора, които мислят по цивилизационен начин за бъдещето, за съдбата на ЕС", каза Стоянов.

Той изтъкна, че отношенията с Турция винаги са били в центъра на българската дипломация. И добави, че Стефан Стамболов е бил не по-малък патриот от "Обединени патриоти" и е участвал в три въоръжени завери срещу султана. Но точно той като премиер се сближава със султана и издейства берати за владици в Скопие, Охрид, Велес, както и създаването на български училища.

"Очевиден е стремежа на Ердоган да подобри отношенията с ЕС", заяви Стоянов.

Според него ние не трябва да имаме коленопреклонно поведение спрямо Турция, но и трябва да освободим политиката си спрямо нея от емоции, свързани с историята.

"Политиката ни с Турция трябва да бъде освободена от тези емоции, трябва да има повече рационализъм", заяви Стоянов.