Софийският университет няма да излезе на протести, какво заплашваше миналата седмица. Причината - след среща между представителите на Алма Матер и министрите на образованието и финансите Красимир Вълчев и Владислав Горанов е поет ангажимент, че още в сряда  Министерският съвет ще предостави нова сграда на СУ за обучението на студентите по медицина и ще отпусне 10 милиона лева за допълнителни инвестиции в инфраструктурата.

Новината дойде от самите министри. На университета ще бъде предоставена сградата на Професионалната гимназия по облекло, която ще бъде преместена на друго място, каза министър Красимир Вълчев, цитиран от БНР: 

Миналата седмица на Академичния съвет на СУ се чуха заплахи за протести след решението на правителството сградата на бившия механотехникум в столицата, която беше прехвърлена на университета за обучение на студенти по медицина, да бъде дадена на Висшия съдебен съвет. От университета настояха още да им бъдат отпуснати допълнителни 15 млн. лв. Бяха разписани и няколко конкретни искавия към управлението, в противен случай можеше да се стигне до ефективни протести. Днес ректорът Атанас Герджиков бе променил тона:

"Правителството никога не е имало намерение да лишава СУ от някоя негова сграда, защото разбира нуждите на студентите. Правителството проявява разбиране и по всички останали въпроси, които бяхме поставили", е заявил той, цитиран от БНР.