Прочутата френска актриса Катрин Деньов заяви, че „мъжете трябва да имат свободата да преследват жените“. Тя е една от стотина известни французойки, подписали открито писмо срещу „новия пуританизъм“, разпален от скандалите, свързани със случаите на сексуален тормоз, съобщава Би Би Си.

Целта на жените писателки, учени, журналисти и артисти, подписали писмото в „Льо монд“, е „да защитим правото на нежеланите предложения, незаменима за сексуалната свобода“.

В писмото се изразява остро несъгласие с „масовото публично заклеймяване“ на американския филмов магнат Харви Уайнстийн след твърденията, че е насилил и тормозил сексуално десетки жени.

Уайнстийн отрича, че е правил секс без взаимно съгласие, но все пак признава, че поведението му е причинило „много болка“.

„Изнасилването е престъпление, но опитът за съблазняване, дори и с постоянство или с нетърпение, не е – нито джентълменската атака е мачистко поведение – се казва в писмото. –Мъжете са били наказвани безцеремонно, принуждавани да напуснат работата си, когато всичко, което са направили, е било да докоснат нечие коляно или да се опитат да откраднат целувка.“

Движението #MeToo ("Аз също") бе възобновено в разгара на обвиненията в сексуален тормоз и нападки, които завладяха Холивуд и събориха легенди, включително Харви Уайнстийн и Кевин Спейси.

Повече от 300 актриси впоследствие се присъединиха към Time’s Up ("Времето свърши") – нова инициатива, насочена към борбата със сексуалния тормоз и нападения на работното място.

Но в отвореното писмо в „Льо монд“ се твърди, че кампаниите са довели до„денонсиране и обвинения срещу хора, които – без да им се даде възможност да реагират или да се защитят – са поставени на абсолютно същото ниво като сексуалните престъпници.“

„Тази бърза справедливост вече има своите жертви, мъже са санкционирани в работата си, принудени да подават оставки и т.н., докато единственият им грях е, че са докоснали коляно, опитали са се да си откраднат целувка, да говорят за „интимни“ неща по време на служебна вечеря или са изпратили сексуални послания на жена, чието привличане не е реципрочно“, пише в писмото.

Азия Ардженто, една от първите жени, която обвини публично Харви Уайнстийн, критикува авторите на писмото.

„Катрин Деньов и останалите фрацузойки показват на света, че тяхната неосъзната мизогиния им е отнела безвъзвъзвратно акъла“, написа Ардженто в туитър.

"Площад Славейков"