Кабинетът дава сграда и 10 милиона лева на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В имота ще се настани Медицинският факултет на висшето учебно заведение.

Сградата се дава в замяна на отнетата от университета на бул. "Ал. Стамболийски". Тя се намира на бул. "Черни връх" и по-рано в нея се помещаваше Професионалната гимназия по облекло, а сега ще се провежда предклиничното обучение на студентите по медицина.

Средствата се отпускат за поддържане и модернизиране на сградите на СУ. Причината е, че по-голяма част от сградите, които ползват различните факултети на Софийския университет, са паметници на културата, създават архитектурния облик на София и за тях се полагат разходи.

Един милион лева ще се предоставят за придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи и въвеждането на единна информационна система, която да поддържа всички процеси във висшето училище, заяви просветният министър Красимир Велчев.

Ректорът на университета проф. Анастас Герджиков благодари за предоставената сграда:

Провеждате спасителна реформа за висшето образование, предоставихте повече средства на БАН и на СУ. Моят призив е да използваме този момент, за да положим основите на магистралата на духа, така че не позволявайте да се отклоните от този път. 

От СУ планираха протести на 22 януари, но след като исканията им бяха удовлетворени, отменят се и демонстрациите. Академичният съвет на Софийския университет представи преди седмица шест искания, в т.ч. 15 милиона за ремонти, още средства за капиталови разходи, за Университетската библиотека и др. Исканията им не бяха изпълнени на сто процента, но получиха уверения, че ще бъде решен и проблемът с достъпа до научните бази на Elsevier и SCOPUS.