Показно убитият бизнесмен Петър Христов е помагал на МВР за разкриването на редица престъпления, не само по случая "Наглите", който е единственият потвърден до момента. Това стана ясно от думите на бившия вътрешен министър, сега зам.-шеф на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов в "Лице в лице" по бТВ. 

По думите на Цветанов по "Наглите" Христов е помогнал на полицията като е уредил среща между "млад човек" и Цветанов. "Младежът" не бил част от групата за отвличания.

"2009-2013 г. винаги се е отчитал като един от най-успешните периоди в борбата с престъпността и корупцията. Като министър на вътрешните работи, както и всеки един гражданин, който има някаква информация..., когато този човек поиска среща, аз съм споделил с професионалното ръководство, беше му докладвано, срещата се случи в стая в министерството. След това задържахме цялата група", коментира Цветанов.

"Защо не разкриха убийствата и отвличанията, които станаха в техния период. Да припомня, че "Килърите" вече имат доживотни присъди. Няма да коментирам нищо повече по този случай", обърна се бившият министър и към критикуващата го левица. 

Петър Христов помогнал за разкриване престъпления, каза още Цветанов, но отказа да посочи за какви други престъпления става въпрос (засега има непотвърдени информации и за делото "Килърите").

"Ако днес трябва да взема решение, пак бих направил тази среща. Когато БСП управляваше, нямаше кой да инвестира в България. Нямаше сигурност, нямаше доверие. 2008 година, преди ГЕРБ да дойде на власт, имаше 18 отвличания."

Той определи покойника като "достоен човек, който ще остане в паметта на всеки, който го е познавал". Цветанов се запознал с него, когато тръгнал да прави партийно строителство, от периода, в който влязъл в политиката. И като представител от Великотърновския избирателен район познавал местния бизнес. Христов бил десен човек.

"В момента, в който се появи ГЕРБ, заяви, че симпатизира на партията. Аз контактувам с много хора - ми какво да направя, да отида да кажа не снимайте никой друг и само мен", ядоса се заместникът на Бойко Боросов в партията на публикациите, които свързват Христов с ГЕРБ повече отколкото е връзката между партия и симпатизант.

Цветанов отказа да коментира версиите за убийството на бизнесмена. "От комуникация с граждани знам, че е бил коректен бизнесмен. Единственото притеснение, което той е изразявал пред мен, е това, което се направи по "Наглите", затвърди той думите си от предходните дни.

"Много са тези, които могат да се изказват по всяка една тема, но това, което казват професионалистите и експертизите, все пак България е правова държава и прокуратурата е тази, която може да представи доказателства, а съдът - да реши", опита се да приключи и темата с въпросителните около шесторното убийство в Нови Искър Цветанов.

В края на предаването обаче той коментира участието от разследващия журналист Катя Илиева в предаването във вторник, когато тя обяви, че има заплахи срещу зам. главния прокурор Ася Петрова, към онзи момент наблюдаващ делото "Киплърите", както и че тези атентати се готвят от затвора, а  участниците в групата на "Килърите" готвят бягство. Цветанов посочи тези твърдения като звучащи "достоверно". 

"Има някой път обръщения, които под една или друга форма можем да ги приемем като знак за приятелства - "шефе"", пък коментира той информациите, че Христов със сигурност е бил много близък с бившия антимафиот № 1 на Велико Търново - Орлин Тодоров, свързан с 2 от делата срещу самия Цветанов, по които той пък получи оправдателни присъди. Твърди се, че Тодоров се обръщал към Христов с "шефе".