Турският президент Реджеп Ердоган иска лична среща с германската канцлерка Ангела Меркел, за да могат двамата да оправят обтегнатите отношения между двете страни. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред немски журналисти снощи.

Ердоган смятал да покани Меркел след формирането на правителство в Германия или сам да й отиде на гости. 

Отношенията на Турция със Запада се обтегнаха след опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г. и авторитарните мерки на турския президент срещу реални и въображаеми участници в него. Ердоган обвини Германия, че приютява поддръжници на основния според него виновник за преврата - живеещия в САЩ проповедник Фетхула Гюлен.

Най-сериозни търкания предизвикаха масовите арести на журналисти в Турция. Сред тях е и германският гражданин Дениз Юджел, който от близо година е в затвора, без да му е повдигнато каквото и да е обвинение.

През  последните месеци обаче Турция се опитва да оправи отношенията с големите европейски страни. През декември Ердоган за пръв път проведе телефонен разговор с Меркел. А през тази година започна с посещение във Франция при Еманюел Макрон.