Лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустава Карадайъ се срещнаха днес и преговаряха за дълго готвения вот на недоверие срещу правителството. Резултатът - левицата ще го внесе сама. Този развой на събитията бе очакван предвид протакането на преговорите, неразбирателството между двете партии за мотивите, а за последно - и празничните изказвания на почетния председател на Движението. Но днес и двете формации взаимно се обвиниха за провала на общите действия.

Това стана ясно от отделни изявления на Нинова и на зам.-председателя на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев малко след срещата.

По думите на Нинова БСП още вчера взела решението сама да внесе искането и днес тя само уведомила Карадайъ. Вотът ще е за провал в борбата с корупцията. Дали от Движението ще го подкрепят при гласуването в залата - Нинова не знаела. 

"Оставаме с взаимно уважение към ДПС, ние го внасяме сами", даде заявка Нинова.

По думите й допреди днешната среща с Карадайъ не са водени официални или неофициални разговори с Движението. От думите й се разбра, че роля за решението на ДПС изиграли празничните изявления на почетния председател Ахмед Доган, който призова актива да не се клати стабилността в държавата, която само управляващата ГЕРБ можела да осигури.

На свой ред от Движението обвиниха БСП, че е избързала и само ги е уведомила за решението си сама да внесе вота. Йордан Цонев припомни хронологичния ред на събитията на всичките им съвместни срещи и подчерта:

"Днес разбрахме, че са взели решение сами да внесат вота."

От ДПС обвиниха левицата в "липса на опозиционна култура".

"Ако нямаш коалиционна култура в опозиция, няма да имаш и в управлението", допълни Цонев.

Той отрече речта на Ахмед Доган да е в дъното на разкола. По думите му тя била само "снимка на ситуацията" и даде заявка, че в залата депутатите на ДПС ще подкрепят тези на левицата при вота.

Индикации за провал на съвместния вот имаше отдавна. Още преди коледните празници бе обявено от страна на левицата, че мотивите към вота ще бъдат обявени на 10 януари, т.е. вчера. Това обаче не се случи. За вчера е била насрочена и среща Нинова - Карадайъ, но и тя не се е провела.

Депутати от левицата коментираха още в началото на деня днес, че от тяхна страна всичко е готово, мотивите са написани и ги внасят. ДПС, което уж също работеше по мотивите, както стана ясно, няма да участва.

Преди близо два месеца левицата се закани да атакува управлението преди Нова година, като темата на вота да е свързана с корупцията, а за да е по-успешен - да се водят преговори и с ДПС. После обаче БСП се отметна за предпразнична атака на правителството с мотива, че не е редно да се гледа вот при покрай приемането на републиканския бюджет за 2018 г. С ДПС имаше разминаване и по темата, предложена от левицата - дали да е корупцията. 

Цялостен вот на недоверие според Конституцията затваря възможността да се поиска нов - за секторна политика, за период от 6 месеца, затова все пак темата ще е една. За да бъде поискан вот на недоверие, са нужни подписите на 1/5 от общо 240 народни представители. Това прави точно 48 подписа, гласи Конституцията. БСП в този парламент има 80 депутати.

Евентуална неприятност за правителството би имало, ако и "Воля", и ДПС подкрепят БСП в начинанието - мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" , от 122 гласа. За да бъде успешен обаче, вотът трябва да бъде подкрепен от поне 121 народни представители.

Гласуването е планирано за 17 януари.