Заради посещението на високопоставените политици от Европа в столицата продължават да са в сила извънредни мерки за сигурност и днес.

Районите около Народния театър и НДК остават блокирани и в петък. Все още са затворени 12 главни улици в центъра. Оттам дори пешеходците минават след проверка на КПП-та, напомня Нова тв.

От 8.00 ч. до приключване на мероприятията престоят и паркирането ще бъдат забранени по улиците „Доспат”, между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”; „Д-р Христо Стамболски” и "Гурко", между "Раковски" и "Княз Александър I".

В интервала между 11.00 и 12.00 ч. средствата на градския транспорт няма да спират на спирката на бул. „Черни връх”.

Проблеми с трафика може да има и по основни трасета като „Цариградско шосе” и булевард „Брюксел” заради придвижването на европейските делегации.

От правителствената пресслужба съобщиха, че днес премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя е в рамките на откриването на първото българско председателство на Съвета на ЕС 2018.

От Главна дирекция "Национална полиция" пък разпространиха информация, че всички проведени в четвъртък вечерта шествия в столицата са преминали без нарушения.

"Във връзка със заявените и проведени на 11 януари вечерта множество граждански събрания, протестни митинги и шествия в София бяха предприети полицейски действия по охрана на обществения ред и безопасност на движението в града. Основната задача на силите, ангажирани в охраната на мероприятията, бе обезпечаване на обществения ред и недопускане извършването на правонарушения и престъпления преди, по време и след провеждането на различните инициативи. Опазването на живота и здравето както на участниците в шествията, така и на гражданите и гостите на столицата бе сред приоритетите на полицейските екипи. Сред поставените цели бе и опазването на общинското и частното имущество - пишат от полицията.

Въпреки че проведените снощи в София граждански събрания, митинги и шествия бяха повече от девет, благодарение на създадената организация нямаше груби нарушения на обществения ред."