Еквадор е дал гражданство на Джулиан Асанж като част от усилията да позволи на основателя на "Уикилийкс" да напусне посолството на страната в Лондон, където пребивава повече от 5 години, предаде Ройтерс.

Южноамериканската страна направи това часове след като британското правителство отхвърли искането й да даде дипломатически статут на Асанж. Този статут би могъл да даде на австралиеца имунитет срещу арест, ако той се опита да напусне дипломатическата мисия.

След цяла година, през която президентът на Еквадор говореше против Асанж, външната министърка Мария Фернанда Еспиноса заяви, че се надява да намери решение на дилемата.

"В момента Еквадор проучва други решения в диалог с Великобритания, други държави или международни организации, които биха могли да улеснят справедлив край и достойно решение за всички страни", каза Еспиноса на пресконференция в Кито.

Лондон вижда само едно решение на въпроса.

"Еквадор знае, че начинът за разрешаване на проблема е Джулиан Асанж да напусне посолството и да се изправи пред съда", заяви говорител на външното министерство в Лондон.

Бари Полак - американският адвокат на беглеца, не коментира.

Заплахи за живота

Асанж живее в сградата на посолството, след като получи убежище през 2012 г., за да избегне екстрадиране в Швеция, където да бъде разпитан по дело за сексуално насилие.

През май 2017 г. шведските прокурори оттеглиха обвиненията. От Скотланд ярд обаче заявиха, че Асанж ще бъде арестуван, ако излезе от дипломатическата мисия, тъй като е нарушил условията за пускане под гаранция.

Еквадорската външна министърка Мария Фернанда Еспиноса говори на пресконференция.

Асанж отрича обвиненията и смята, че Швеция ще го предаде на САЩ, където той да бъде съден заради публикуването в "Уикилийкс" на хиляди класифицирани военни и дипломатически документи. Това е едно от най-големите изтичания на информация в американската история.

"Имаме твърде основателни опасения за възможни заплахи за живота и неприкосновеността му, не е задължително да са от Великобритания или от трета страна", каза Еспиноса.

Тя не даде подробности как даването на гражданство на Асанж може да му помогне да излезе от посолството или да се спаси от арест.

Еквадорският президент левичар Ленин Морено, който встъпи в длъжност през май 2017 г., е по-малко приятелски настроен към основателя на "Уикилийкс" от предшественика си Рафаел Кореа.

През миналата година Морено заяви, че Асанж може да стои в посолството, но го нарече хакер и го предупреди да не се намесва в политиката на приятелски на Еквадор страни.

Разкритията на "Уикилийкс"

За някои хора Асанж е герой за това, че е разкрил злоупотреби с правомощия от страна на американското правителство и че се бори за свобода на словото. Според други обаче той е престъпник, който е подкопал сигурността на Запада чрез издаването на тайни.

"Уикилийкс" разкри имейли, довели до унизителни публикации за Хилъри Клинтън - кандидат-президентката на демократите на изборите в САЩ през 2016 г. Американските разузнавателни агенции смятат, че руското военно разузнаване е използвало "Уикилийкс" и други сайтове, за да публикува хакнатата кореспонденция от Националния демократически комитет (НДК) и висши представители на Демократическата партия. Асанж твърди, че не знае кой е източникът на писмата.

В САЩ австралиецът ще бъде разследван и от правоохранителните органи, и от Конгреса.

На този етап няма доказателства, че американските власти са повдигнали обвинения срещу Джулиан Асанж. Няма данни дори за тайни обвинения, но директорът на ЦРУ Майк Помпео нарече през миналата година "Уикилийкс" враждебна разузнавателна служба.

През април американският главен прокурор Джеф Сешънс отговори утвърдително на журналистически въпрос дали арестуването на Асанж е приоритет.

"Каквото и дело да бъде заведено, ние ще се опитаме да вкараме някои хора в затвора", каза тогава Сешънс.