Китайската технологична компания Huawei успешно осъди Samsung за нарушаване на патент, съобщи Engadget.

Южнокорейският гигант трябва да спре продажбата на всеки продукт, който ползва въпросната технология (в случая - за безжична комуникация), както и да плати малка такса за китайският съд.

[[nid:52532]]

Съдебният спор между двете компании започна още през 2016 г, когато Huawei повдигна дело за нарушаване на редица патети, както в Китай, така и в САЩ. Китайците дори предложиха сделка за споделено лицензиране, но Samsung решиха, че ще има битка в съдебната зала. Миналият април китайски съд присъди в полза на Huawei и нареди на южнокорейците да платят 11,6 милиона долара за нанесени щети.

Проблем за Samsung са делата в Китай - при други обстоятелства компанията може просто да игнорира решението на съда, но за технологичният гигант изтегляне от огромния пазар на Поднебесната империя би било сериозен финансов удар.

Любопитно е, че Huawei от години е една от китайските компании, които активно крадат идеи от конкуренцията си за Китай. Това ги блокираше от западния пазар доскоро, докато не започнаха да разработват свои оригинални смартфони. Въпреки това и съвсем скорошни модели на компанията заемат дизайнерски елементи от iPhone и Samsung Galaxy.

Важно е да се признае на Huawei, че те са много по-внимателни от сънародниците си - редица китайски компании копират продукти на 100% и без никакви скрупули. Но ги продават само в страната.