През януари в далечната вече 1986 г. брилянтна плеяда от музиканти се събира в Ричмънд, югозападен Лондон, за да се поклони на Филип Лайнът (у нас все още музикантът е много популярен като "Линът", б.а.). Повечето са от школата на "Тин Лизи" - основната група на Фил, която допреди година-две е на световния рок Олимп.

Целият живот на басиста - певец, композитор, текстописец и поет е доминиран от музиката. Издава последния си сингъл Nineteen едва седмици преди смъртта си.

Колкото до "Тин Лизи" - във всевъзможни формации и богато ветрило от поджанрове, винаги е удоволствие да ги наблюдаваш как свирят рок (макар и кавър като в случая).

С баща от Британска Гвиана, макар и роден в Уест Бромич, Англия, Лайнът завинаги става емблема на ирландската сцена и твърди, че е дъблинчанин. От острова, дал ни Гери Мур, U2, Шанеъд О Конър, The Cranberries, Боб Гелдоф, Рори Галахър и кой ли още не.

Остров, където войната в онези години буквално е на улиците.

Е, няма много каубои, но...

Лайнът е емблема на саморазрушителния начин на живот, но и на чувственост, меко казано, не много типична за "класическия" британец. И това личи... 

Годините са "шарени" и изпълнени с творчество. Затова в него има и доволно количество пънк. Какво ще кажете за комбинация от музиканта и певец Лайнът с Пол Куук и Стив Джоунс от "Секс Пистълс"?

И в крайна сметка - надали има човек, който не знае, но все пак: онази песен за уискито в буркан не е на "Металика" - те я взимат от "Тин Лизи" (иначе е нещо като "стара градска" в Ирландия).

А ако в неделния ден разполагате с повече време, позволете си този концерт:

Лайнът колабира вследствие на свръхдоза на Коледа 1985 г. и е откаран в болница. Въпреки усилията на лекарите, той умира вследствие пневмония и инфаркт, настъпили поради отравяне на кръвта на 4 януари 1986 г.

Освен безсмъртни хитове, той оставя стихосбирки. През бандата му "Тин Лизи" преминават и се изстрелват невероятни музиканти като Гери Мур, Джон Сайкс, Брайън Робъртсън, Томи Олдридж, Вивиън Кембъл, Скот Травис и много други в по-нови времена. 

Лайнът е от немногото рок музиканти в света, които имат свой паметник. В случая - в любимия му Дъблин, издигнат през 2005 г.