Първият зам.-председател на комитета на руската Държавна дума по работите на Общността на независимите държави (ОНД), евразийската интеграция и връзките със съотечествениците Константин Затулин иска денонсиране на Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна в
частта му, отнасяща се до взаимното признаване на границите. Това съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Затулин е от партията на Владимир Путин "Единна Русия". Депутатът вярва, че договорът е „изгоден единствено за Украйна".

„Тъй като, без да определяме механизмите за партньорство, сътрудничество и дружба, във втората част на договора ние признаваме териториалните граници на Украйна, а те, съответно, нашите – към момента на подписването и ратификацията на документа. Тоест, става дума за това, че нашата страна, подписвайки този договор през 1997 година и ратифицирайки го през 1999 година, потвърждава, че приема, например, Крим и Севастопол за част от територията на Украйна“, отбеляза Затулин.

По думите на депутата от властта тъй като договорът е за "дружба, сътрудничество и партньорство", а такива в момента няма, особено след като Москва анексира Крим, то всички клаузи в договора подлежат на ревизия, в това число и въпросът за границите.

Затова, лично аз предлагам да денонсираме този договор, поне в частта му, отнасяща се до признаването на границите“, заявява Затулин пред РИА Новости.

Договорът за дружба, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна е основополагащ документ в руско-украинските отношения, припомнят от "Фокус". Той предполага стратегическо партньорство между двете страни „основано на взаимното уважение, суверенното равенство, териториалната цялост, ненарушимостта на границите, мирното разрешаване на споровете, неизползване на сила или силови заплахи, включително икономически или други форми на натиск“.