Григор Димитров стартира с победа с 3:0 сета - 6:3, 6:2, 6:1, участието си на Откритото първенство на Австралия през тази година. Третият в световната ранглиста срази за час и 40 минути Денис Новак (Австрия) и продължава във втория кръг.

Мачът се игра на централния корт "Род Лейвър". Във втория кръг Димитров, който днес излезе в изцяло нов екип - в розово, отново ще срещне състезател, тръгнал от квалификациите.

Двубоят срещу заемащия 226-о място в световната ранглиста австриец не започна добре за българина, който направи две двойни грешки - проблем, проявил се и на турнира в Бризбън по-рано през този месец.

Въпреки това фаворитът не допусна пробив още в първия сервис гейм. Постепенно първата ни ракета навлезе в ритъм и се възползва още от първата възможност за брейк - за 3:1.

Нататък той игра стабилно, като имаше още една възможност да грабне подаването на съперника си. Не го направи, но все пак затвори сета без особени затруднения с 6:3.

Втората част стартира с пробив за Григор. И още един за 4:1. Полуфиналистът от миналата година все повече набираше скорост, като очевидно не искаше да дава никакви шансове на опонента си и да се бави на корта.

В третия сет той отпусна само един гейм на Новак, с когото не бе играл досега - за 0:1. След това записа 6 поредни - 6:1 и 3:0.

"Аустрелиън оупън" започна с интересни резултати. Още на старта отпадна Кевин Андерсън (РЮА) - след 7:6(4), 3:6, 6:3, 3:6, 4:6 срещу Кайл Едмънд (Великобритания). Същата съдба споходи и Джон Иснър (САЩ), преклонил глава пред Матю Ебдън (Австралия) - 4:6, 6:3, 3:6, 3:6.

Всичко това се случва в тази част на схемата, в която е и Григор. Едмънд и Ебдън са потенциални съперници на Димитров за втората седмица в Мелбърн.

А освен краха на Джон Иснър американците трябваше да видят още две неочаквани отпадания на свои представители - при жените.

Финалистката от миналата година Винъс Уилямс бе разбита от Белинда Бенчич (Швейцария) с 3:6, 5:7. Коко Вандевеге (№10 в схемата) пък беше сразена от унгарката Тимеа Бобош с 6:7(2), 2:6.

За съжаление с турнира се прости първата ни ракета при дамите Виктория Томова след 1:6, 1:6 срещу Никол Гибс (САЩ). Вики тръгна от квалификациите и влезе в основната схема ден по-рано.