Главният редактор на информационна агенция "Блиц" Ивайло Крачунов даде вчера пространно интервю пред Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по "Радио К2 и "Канал 3". Това съобщиха от екипа на предаването.

Интервюто на Крачунов засяга почти всички актуални теми от последните дни. Клуб Z публикува части от разговора между Беновска и Крачунов. Причините за това са няколко. На първо място, това интервю е прекрасна илюстрация за нивото на журналистиката в голяма част от българските медии. А и в това предаване чести гости са водещи политици както от управляващото мнозинство, така и от парламентарната опозиция. На второ място - стандартите за качествена журналистика изискват да бъдат отразени всички гледни точки.

Коментар за последните криминални престъпления

"Видяхме, че е много неприятно, особено с двете криминални престъпления. За съжаление това са реалностите в глобалния свят, в който живеем. Виждаме, че в други части на Европа също стават престъпления, атентати. Слава Богу, тук няма атентати и ситуацията е спокойна от тази гледна точка и се надяваме, че така ще продължи", коментира роденият през 1977 година в София журналист...

В МВР работят изключително добри професионалисти, които са в тясно сътрудничество с главния прокурор и органите на специализираната прокуратура и другите им колеги, така че аз съм оптимист, че нещата вървят добре. За миналата година са станали 94 убийства, от които са разкрити 93, което е изключително висок процент...

"Това са тежки престъпления, които много трудно биват разкривани, но службите продължават да работят и в един момент ще се достигне до резултат", убеден е журналистът, минал, по време на кариерата си през печатните медии "Нощен труд", "Труд", "България днес" и телевизия "Евроком".

За антикорупционния закон

"Смятам, че и в момента се разкриват доста корупционни престъпления. Малко се преекспонира тази тема от различни политически сили, които са в опозиция, които всеки ден я използват, за да говорят по тази тема, но доста често те говорят абстрактно и без доказателства", заяви Ивайло Крачунов.

За президента Румен Радев

"Аз смятам, че президентът нормално върши своята работа, стои стабилно на своето място. Видяхме много хубави епизоди по време на откриването на европредседателството. Борисов и Радев бяха седнали близко един до друг, говориха си добре, както трябва да бъде, защото е добре да действат в синхрон", довери мнението си гостът...

Синхрон, когато имат важни теми за държавата, които се обсъждат. Така трябва да работят българските институции, за да се опази държавността и да се даде добър пример на гражданите", счита бившият съратник на Недялко Недялков.

За третия мандат на Бойко Борисов

"Виждаме, че безспорни успехи има в областта на международните срещи на Борисов, които води с европейските лидери. Надявам се, че те ще се затвърдят по време на европейското председателство. Всички в Европа забелязват и усилията, които полага за постигане на диалог по отношение на Западните Балкани. Виждаме колко добри връзки бяха направени с президента на Турция Ердоган. Във вътрешнополитически план също стоят стабилно нещата въпреки очаквания вот на недоверие, който ще бъде по-скоро един протоколен вот на недоверие от страна на опозицията", заяви Ивайло Крачунов.

За политическата кондиция на БСП:

"Виждаме колко е активна г-жа Нинова в парламента. Колкото по-силна опозиция има едно правителство, толкова то ще бъде в кондиция и ще поправя своите грешки", анализира настоящият главен редактор на агенция "Блиц".

„"Според мен това, което виждам по отношение на изявите – по-скоро има повече говорене, отколкото реални действия, отколкото изграждане, но г-жа Нинова, всички, които се интересуват от политика, знаят, че тя има много тежки вътрешноособни войни в БСП. Има разделение на лагери, има противоборство дори за Истанбулската конвенция, която вчера беше отхвърлена. Видяхме също противоборството, което се случи със Станишев", сподели събеседникът.

"Силните и слабите страни се решават на избори. БСП трябва да бъде по-конструктивна от гледна точка на предложения на законодателни промени, не толкова да има престрелки в пленарната зала, които служат по-скоро за активизиране на избирателите и втвърдяване на гласоподавателите на соцпартията, отколкото да има полза за държавата. Може би в здравеопазването също е добре да се обърне повече внимание. Да спрат фалитите на държавните болници. Аз съм убеден, че г-н Ананиев ще съумее да реши този въпрос, ще подреди добре българското здравеопазване по начин, по който то ще работи ефективно", убеден е Ивайло Крачунов.

За Истанбулската конвенция

"По този въпрос ти като дама имаш повече информация какво да кажеш. Това е въпрос, който ви касае вас повече – дамската половина от населението", дистанцира се от отговор гостът. "Вие, мъжете, трябва да се грижите за нашата сигурност, за нашия комфорт, за нашите удобства", с чувство за хумор продължи водещата Илиана Беновска. "Ние достатъчно се грижим и изкарваме блага, които ползвате. Аз съм по-консервативен тип човек, който е настроен, че мъжът трябва да осигурява благосъстоянието на семейството, а не жената. Тя трябва да стои вкъщи и да се грижи за домакинството", категоричен беше Ивайло Крачунов...

"Мисля, че не трябва да съществува такова нещо като "трети пол". Вероятно някои кръгове в политиката се съобразяват с либерализацията в Европа, която налага правилата", обясни журналистът.

Темата "Кръгът "Капитал" атакува"

"Ти знаеш ли как се израждат нещата всъщност, индустриално ще го кажа, а не философски. В България по аптеките се продават устройства – как жените да пишкаме прави. Знаеш ли го това? Това не е ли чудовищно?", попита водещата Илиана Беновска. "Абсолютно чудовищно, но по-чудовищно е това, което се случва от страна на олигархията, която скоро представи една така наречена Бяла книга, пълна с измислици, която не се позовава на никакви факти. Говоря за сенчестите групировки, които гравитират около кръга "Капитал" и сбирката в "Шератон", където не беше допусната камерата на "Канал 3" и ние като медия също не бяхме допуснати, а бяха допуснати придворни журналисти на този кръг", отговори Ивайло Крачунов.

"Какво те учудва, Иво? Те в момента са под ударите на закона", коментира водещата Илиана Беновска. "Учудва ме, че точно такива хора, които ограбват бъдещето на България, си позволяват да говорят за морал, да ни учат, вместо да дадат обяснение за криминалната приватизация и да бъдат в съдебните зали. Те се ползват от просторните зали на хотел "Шератон", за да развиват своите манипулативни тези", с раздразнение подчерта събеседникът.

"Аз мисля, че производствата, които се водят срещу тях, са може би бавни, защото всяко съдопроизводство, за да бъде стабилно, е бавно, но ще има резултативност", констатира водещата Илиана Беновска. "Там се надяваме да има също по-голяма ефективност, но тези хора, които чрез техния министър Христо Иванов, по-известен като Пинокио, пропагандираха реформи – не направиха нито една реформа. Нещо, което ги ползва, защото срещу много от тези хора се водят наказателни производства", заяви гостът.

"Аз се извинявам много, ама така ще се отнеса малко нихилистично по въпроса, кой им обръща внимание, кой ги чете? Нали в. "Дневник" не съществува вече на хартия? Вестник "Капитал" затворен ли е на хартия, нали го няма на хартия и него?", попита водещата Илиана Беновска. "Да, да, но за съжаление трибуна им дават телевизии като bTV и като Нова. Това е големият проблем, защото те иначе щяха да си останат на "калната" територия, от която всеки ден бълват фалшиви новини. Докато сега виждаме, че двете уж големи и независими телевизии им се превръщат като слуги", безапелационен беше Ивайло Крачунов.

Крачунов заяви позиция и относно "Независимостта на медиите".

"Какви са лостовете според тебе, защото винаги се говори за свобода на словото, за нарушени права на журналистиката?", попита водещата Илиана Беновска. "Циничното е, че тези хора говорят за това, че им е нарушено правото на слово, а какво слово им е нарушено, след като те имат сайтове, след като имат вече две телевизии от тяхната страна на барикадата и ресурси, които използват, за да клеветят България с различни декларации, които са напълно фалшиви", поясни анализаторът. "Аз мисля, че всичко ще си дойде на мястото, защото всяка от институциите си е хванала нещата в ръцете – и прокуратурата, и КОМПИ (Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество – бел. авт.) (правописът е на Канал 3 - бел. на ред.) и съдилищата. Имам леки съмнения за "Върховния касационен съд", но да стигнем дотам", изрази становището си водещата Илиана Беновска. "Надявам се институциите да доведат докрай своята работа, за да има стабилност и сигурност", изрази надежда събеседникът.

За политическата кондиция на ДПС

"Финално изречение, да не се почувстват засегнати ДПС, Ахмед Доган даде силно заявление преди Коледа, в което така "подряза крилцата" на Корнелия Нинова за сътрудничество и намиране на общи бизнес или политически интереси. Оттук – какво е състоянието на ДПС? С една оценка – в каква кондиция е Ахмед Доган? С една дума – в каква кондиция е Мустафа Карадайъ? В какво кондиция е ДПС като парламентарна група?", попита водещата Илиана Беновска. "Мисля, че ДПС, която е партия вече на 28 години, е доказала своето утвърдено място на политическата сцена и като пазител и на националните интереси, и на етническия мир – това е една предвидима и спокойна, силна партия с добре изградени структури, която е в кондиция. С новото ръководство на ДПС тя ще излезе от кризата, в която беше попаднала през последните една-две години и отново ще заеме своето място на политическата сцена", довери мнението си гостът. 

"С една дума – Мустафа Карадайъ една година вече е председател. Какво определение би му дал?", продължи в стил блицанкета водещата Илиана Беновска. "Стабилен и отговорен политик", лаконично отговори журналистът.

"А почетният председател Ахмед Доган, който винаги прави знакови предколедни изявления?", финализира интервюто водещата Илиана Беновска. "Мисля, че това е един стратег, който е доказал, че работи винаги в интерес на България", завърши Ивайло Крачунов.