"Днес беше първото "разпоредително" заседание по делото "EVN". Съдът не даде ход на делото, но въпреки това има нещо позитивно. Обвинението е публично и всеки може да се запознае с неговата пълна несъстоятелност."

Това написа Иво Прокопиев във фейсбук профила си, след като днес трябваше да тръгне с т. нар. разпоредително заседание процесът за организирана престъпна група срещу него, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и др.

"По същество съм обвинен за свое публично изказване на Тристранния съвет през 2009 година, в което като представител на работодателите подкрепям мерките, предложени от правитеството, за да бъде избягнато увеличаване на данъците и свръхдефицит в бюджета (Дянков е обвинен, че не е вкарал парите от приватизация в т. нар. Сребърен фонд, а Трайчо Трайков - за самата приватизация на миноритарен пакет от дружеството, б.а.).

Чак не ми се вярва колко назад във времето сме се върнали, когато истината беше монопол на управляващата партия, а институциите се използваха само за репресия", написа още Прокопиев.

Днешният фалстарт не попречи на т. нар. медии на Делян Пеевски да преследват Прокопиев по двора на Специализирания наказателен съд. 

"Продължавам да вярвам в независимостта на съда и че в най-скоро време по съдебен път ще бъде сложен край на този политически произвол", смята издателят.

Заседанието се отложи поради отсъствието на адвокат Даниела Доковска, която е в чужбина.

Трайчо Трайков и адвокат Ина Лулчева идват на заседанието. Снимка БТА

Колежката й Ина Лулчева обаче коментира, че е възможно преместването на процеса в СпНС изобщо да се окаже незаконно, защото промените в НПК, с които управяващите преместиха важните дела за "висока корупция" от неудобния им Софийски градски съд, са дадени на Конституционния съд и от върховните съдии от ВКС, и от адвокатурата.

"Убедена съм, че ще се положат всички усилия да е един справедлив, а от наша страна ще положим усилия да е и бърз процес, защото никой от тях няма интерес от това да се бави. Нямаме и съмнение за това, че няма извършено престъпление - това е категорично", каза адвокатката на Трайков.

Лулчева ирзази категорично становище, че разпоредителното заседание не ускорява, а забавя процеса - с това, че се въвежда специално заседание, в което се обсъждат всички процесуални нарушения (преди съдът връщаше делото на прокуратурата за отстраняване на пропуски, което видимо "изнервяше" главния прокурор, б.р.).

"За мен ефектът ще бъде в това, че делата няма да се връщат на прокуратурата, т.е. - тя винаги ще е "свършила своята работа", а ще се връщат на съда и той ще е "виновен". Това е", обобщи Лулчева.

От прокуратурата пък днес изразиха оптимизъм за доказателствата, че "ако няма да издържат, нямаше да сме тука".