Германската централна банка - Бундесбанк, взе решение да включи китайската валута в международните си валутни резерви. Това ще повиши значимостта на Пекин като един от най-големите търговски партньори на еврозоната, коментира агенция Блумбърг.

Решението е взето, след като през юни 2017 година Европейската централна банка обърна част от валутни резерви за 500 млн. евро в юани, отразявайки нарастващото използване на китайската валута. 

"Юанът се използва все по-често като част от валутните резерви на централните банки - например ЕЦБ включи китайския юан във валутните си резерви, но и други европейски централни банки вече предприеха подобна стъпка", отбеляза Андреас Домбрет от Бундесбанк на финансов форум в Хонконг.

По думите на Домбрет сумата в юани, в която са инвестирани част от резервите, не е голяма, но той отказа да назове конкретна стойност.

През 2016 г. Международният валутен фонд (МВФ) добави юана към специалната кошница от валути, която се използва при пресмятане на специалните права на тираж. При решението си Бундесбанк е отчела и този фактор.

По време на визитата си в Китай м.г. германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Китай е най-важният търговски партньор на Германия - стокообменът между двете страни надхвърля 170 млрд. евро.