Модните къщи "Долче и Габана" и "Прада" представиха колекциите си в рамките на Седмицата на модата в Милано, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, предаде БТА

В трудни времена не е необичайно да се търси нещо познато. За дизайнерката Миуча Прада това е комфортът, свързан с черния найлон. Обемните облекла за мъже и жени ни връщат към унисекс модата, при която не се прави разлика между носеното от единия или другия пол, но всичко сякаш е напразно - баджове за самоличност навеждат на мисълта за форма на контрол по време не дефилето.

"Смятам, че тези аспекти на контрола са в съзвучие със сегашната действителност", поясни дизайнерката след дефилето.

Макар утилитарното естество на облеклата в колекцията да създава впечатление, че се предлага нещо като униформи от якета, сака, наметки, прави панталони и поли, Миуча Прада увери, че се е стремила към елегантността.

Представени бяха плетени облекла с къси ръкави и блузи с принтове за мъже, както и костюми в ярки тонове, носени в комбинация с отворени обувки и дълги ръкавици, за жени. Специално внимание е обърнато на аксесоарите и принтовете, изобразяващи банани или представящи безсмислена поредица от думи.

"В случая думите не са свързани с някакво виждане, а са просто декорация", уточни дизайнерката.

По време на дефилето на "Долче и Габана" маненкени се качваха и слизаха по ескалатори сред "въоръжена" със смартфони публика в търговския център "Ринашенте". Половин час преди началото на дефилето всички подходящи места за проследяването му бяха заети. Тълпата бе насочила смартфоните си към дефилиращите. При всяка поява на манекен, облечен в нещо като копринена пижама и със златен ланец на врата си, се чуваха възгласи от публиката. Манекените, много от които носеха тъмни очила, бяха като клонирани. Те излизаха от бутика на модната къща в търговския център и слизаха по ескалаторите до долния етаж.

В края на дефилето Доменико Долче и Стефано Габана събраха овациите на публиката. "Рядко се случва дефиле да е отворено за публиката, обикновено се раздават покани - заяви 18-годишната Лесли. - Стилът на Долче и Габана е екстравагантен. Те са икони."

Женските колекции ще бъдат представени между 21-и и 27 февруари.