Над 400 000 французи са се обърнали към Международната асоциация на държателите на руски дългове с молба Русия да върне задълженията си към Франция, отписани през 1918 г. с указ на Ленин. Новината съобщи Radio France Internationale (RFI).

В резултат на Великата октомврийска 15 милиарда франка, еквивалентни днес на 53 милиарда евро, така и не били върнати. Парите били инвестирани в руски железопътни компании.

След отказа от изплащане на дълга "десетки хиляди държатели на руски облигации са били разорени". Днес техните наследници настояват да бъдат изплатени дълговите книжа. 

Няма надежда задълженията да бъдат изплатени, пише RFI. Причината за това е, че през 1997 г. Москва сключва с Париж споразумение, съгласно което руската страна изплаща 330 млн. евро, за да бъде закрита сметката с дълговете, наследство от имперска Русия. Средствата бяха напълно изплатени през 2000 г., след като близо век Франция очакваше това.

Притежателите на облигации обаче не смятат, че въпросът е решен, тъй като "Русия не е обявявала банкрут" и "държавният дълг няма давност", както посочва президентът на асоциацията Ерик Санитас.

През 2017 г. Русия погаси и последното задължение, което имаше след разпада на СССР - към Босна и Херцеговина  в размер на 125.2 млн. долара. 

През 2009 г. и България подписа с Русия междуправителствено споразумение за погасяване на остатъка от дълга на бившия СССР. От стоте милиона долара България получи кеш $38.5 млн.

Наред с изплащането Москва отписваше дългове, като например дължимите от Куба $30 милиарда и други $11 млрд. на Северна Корея.