На първото за днес съдебно действие - т. нар. разпоредително заседание, Шуменският окръжен съд намери, че не са налице процесуални пречки за разглеждане на делото за инцидента Хитрино в следващо заседание, предаде "Фокус". Така за 7 март от 9.30 ч. бе насрочено предварително изслушване на страните.

Според определението делото е подсъдно на Шуменския окръжен съд, няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, не са допуснати нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правата на подсъдимите или пострадалите и техните наследници (темите, с което се занимава разпоредителното заседание по новия НПК, б.р.).

Делото тръгва по съкратено съдебно следствие като част от материалите - експертизи, свидетелски показания, ще бъдат приобщени без повторно изслушване на вещите лица, респективно на свидетелите.

Днешното разпоредително заседание бе водено от съдия Румяна Райкова с участието на подсъдимите, техните защитници, пострадали и наследници на загиналите и техните повереници. Конституирани като пострадали са 29-те наследници на 7-те загинали при инцидента и 14 души, които са претърпели различни телесни повреди. Случаят, при който цистерни на фирмата "Булмаркет" се взривиха, е класифициран като престъпление по транспорта - чл. 343, ал. 4 от НК.

Около делото "Хитрино" вече имаше скандал, преди въобще да стигне до съдебна фаза. Следователят от НСлС Страхил Каменички опита на две места - в Шумен и в София, да съди зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Според данните на Каменички Сарафов, освен че обиждал него и колегите му, се явил на тяхна оперативка в Шумен и им се карал, че държат навън "двама убийци", т.е. машинистите. С две думи - произнесъл се е по въпроса с вината още в първите часове след трагедията.

Така обвиняеми са единствено Димитър Михнев и Радослав Петков, управлявали машината. Ремзи Ислям, който все още не се е възстановил напълно от травмите, е предявил граждански иск от 70 000 лв. срещу фирмата.

Пострадали ще искат общо около 10 млн. лв. обезщетение.

През август адвокати и пострадали сигнализираха, че фирмата "Булмаркет рейл карго", която носи отговорност за влаковата катастрофа, поетапно изпразва банковите си сметки. 

Николай Димитров, адвокат на пострадалите от взрива, каза пред БНТ:

"Фирмата действа изключително предпазливо. Прави цесии на своите вземания, прави тристранни прихващания, представя различни сметки от тези на фирмата. Поредица от действия, които целят да разчистят своето имущество и да нямат обезпеченост на вземанията, които пострадалите имат към тях."

Няколко състава на Софийския градски съд допуснаха запори на вземанията на "Булмаркет" от големите търговци на горива в България. "Биволъ" разкри, че собственик на взривилия се влак, който уби седем души, рани други и разруши 23 къщи, е социално слабият кипърец Георгиус Георгиу. Същият е собственик и на най-големите ски концесионери в Пирин и Витоша, както и лицето, което стои зад 1.2 млрд. лв. кредити от ПИБ към десетки съмнителни офшорки.