Защо 31 общински болници са пред фалит, само на подаяния от изпълнителната власт ли ще разчита общинското здравеопазване и откъде се намериха пари, щом се заговори за протести, а при гласуването на бюджета за здравеопазване преди Нова година пари нямаше.

Това са част от въпросите, които от БСП задават на управляващите. От името на лидерката Корнелия Нинова социалистите настояват в писмо председателката на парламента Цвета Караянчева да свика дискусия по темата по начина, по който това се прави за прословутата Истанбулска конвенция и ратификацията й.

От левицата вярват, че темата с документа на Съвета на Европа срещу насилието върху жени и домашното насилие не е по-малко важен проблем от състоянието на болниците в общините. Ако Караянчева откаже подобна дискусия, БСП щели да я организират, закани се заместникът на Нинова Драгомир Стойнев.

Социалистите искат в Народното събрание да бъдат поканени лекарският съюз, НЗОК и министърът на здравеопазването, ръководствата на общински болници, пациентски организации.

Стойнев каза, че когато се пита председателят на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова какво се случва, тя казва, че ситуацията трябва да се анализира.

"10 години ГЕРБ анализират ситуацията", ядоса се Стойнев и обяви политиката в сектора за "наглост".

Според него ГЕРБ са направили всичко възможно да закрият и затрият държавното и общинско здравеопазване са позволили на частни болници да източват НЗОК.

"Защо министър-председателят е в състояние да обещава пари в първия момент, в който му ги поискат? Откъде се намират тези средства след като не са гласувани в държавния бюджет и защо общинското здравеопазване трябва да разчита на подаянието на изпълнителната власт?", попита зам.-председателят на НС Валери Жаблянов.

Припомняме, че по-лано днес, след като 31 болници обявиха едночасов протест, от здравното министерство съобщиха, че се отпускат 28 млн. лв. за болниците, но не под формата на субсидии, катто се иска, а под формата на финансиране на лечебни дейности.

Преди седмица заради протестите на полицаите, премиерът Бойко Борисов обеща да бъдат отпуснати допълнителни 100 млн. лв. на МВР. Сумите не са част от бюджета за 2018 г., гласуван в края на миналата година.  

Депутатът от БСП Георги Михайлов, който е професор по хематология, добави че едно от най-тежките последици от закриването на общинските болници е обезлюдяването.