Има усещане за мръсен въздух в БСП и проветрението е необходимо. Това заяви пред телевизия "България он еър" бившият лидер на социалистите Михаил Миков. Той коментира решението на пленума на партията да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция. 

"Не може третият пол да е основна тема. Рискът е БСП да бъде изолирана от европейското ляво семейство", каза Миков.

Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова се поставя над партията и колективното ръководство.

"Последните две години БСП подкрепя конвенцията срещу насилието над жените и децата - последователно, без резерви, без забележки. Не може третият пол да бъде основна тема на БСП. Може ли БСП да продължава с такива люшкания на политиката?", заяви Миков. 

Според него това е опит да бъде хваната модерната вълна срещу третия пол и гей браковете.

"Рискът е БСП да бъде изолирана от европейското ляво семейство и този риск е сериозен. Никой лидер не може да се поставя над партията и колективното ръководство", заяви Миков.

Според него няма негативна вълна срещу Нинова, а се търси най-добрият път за спечелването на общественото доверие.

Микова смята, че вотът на недоверие срещу правителството е трябвало да бъде внесен още през миналата година.

"Вотът на недоверие трябваше да бъде внесен още миналата година, защото в момента общественото внимание е насочено към европредседателството. Кому беше необходимо това преговаряне с ДПС и след това оценката, която даде почетният председател на ДПС за политическата ситуация, вота и резултатите след вота", попита Миков.