Председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов днес запозна Съдийската колегия с "Информация за командированите съдии във Върховния касационен съд през 2017 г."

Това е в отговор на стария ВСС, който всячески атакуваше Панов по всевъзможни теми в забележителен синхрон с кафявите медии и в отговор на неговите изказвания срещу проблемите в прокуратурата, ВАС, и др. Панов ставаше обект на всевъзможни "огледални" атаки, веднага след като споменеше някой проблем.

Например към януари 2018 г. командированите съдии от него във ВКС са общо трима, стана ясно от доклада, който междувременно смененият ВСС прие за сведение. Това са съдиите Кpacимиpa Meдapoвa oт САС, Eмилия Дoнĸoвa – зaм.-пpeдceдaтeл нa Coфийcĸия oĸpъжeн cъд и Людмилa Цoлoвa (САС).

Според различни сведения в другия голям съд – ВАС, командироването от години е мощен лост за "взимане на асансьора" с един подпис (по различни информации на ВСС през миналата година командированите съдии във ВАС са 6). От времето на Георги Колев в най-върховния орган, който може да отменя дори актове на правителството, се "изтегляха" съдии - без да искаме да звучим обидно – с екзотична репутация и от екзотични места. Например дъщерята на доц. Величко Адамов от Свищов, юрисконуслти на общинския съвет в Елин Пелин, хора, завършили право в Югозападния, Бургаския свободен университет и, разбира се, школата в Симеоново.

След няколко години като командировани същите магистрати без проблем печелят конкурса за титуляри.

Междувременно днес стана ясно, че със свои заповеди от 15 януари Панов комадирова шестима съдии от районни съдилища в страната на длъжност „съдия“ в задъхващия се Софийски районен съд (СРС) за разглеждане на граждански дела. Срокът на командироването е до заемането на свободните щатни длъжности от титуляр по надлежния ред след провеждане на конкурс от Висшия съдебен съвет (ВСС).