Демократите в американския Сенат се нуждаят от само още един глас, за да възстановят мрежовата неутралност, обяви лидерът на опозицията в горната камара на Конгреса Чък Шумър, цитиран от Engadget.

През декември Федералната комисия по комуникация (ФКК) на САЩ премахна мрежовата неутралност - принцип, според който всичкият трафик в интернет е равен и достига с една и съща скорост до потребителите. Решението дава власт на доставчиците на интернет да определят скоростта, по която американците достъпват една или друга интернет услуга или сайт. Милиони американци протестираха срещу вота, обявен от назначения от Доналд Тръмп Аджит Пай и подкрепен от тримата републиканци в 5-членната комисия.

Сенатът обаче има 60 дни, в които може да оспори решение на независима агенция като ФКК. Остават по-малко от 30 дни, но демократите вече са се задвижили и се опитват да убедят умерени републиканци като Джон Маккейн и Линдзи Греъм да ги подкрепят. Засега на тяхна страна е една републиканка - Сюзън Колинс от Мейн, известна с това, че не подкрепи Доналд Тръмп. 

Имайки предвид съмненията за руска намеса в общественото обсъждане, манипулираните анкети и видните връзки на Аджит Пай с пряко заинтересованите доставчици на интернет, това не е невъзможно. Ако Сенатът отхвърли решението, то ще блокира и бъдещи опити на ФКК да премахне мрежовата неутралност.