БСП иска разсекретяване на доклада на ДАНС и прокуратурата за работата на Българската акцизната централизирана информационна система (БАЦИС). Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев.

"Искам да припомня, че в българския парламент беше проведено закрито заседание, на което бяха изслушани всички служби и приходни агенции в страната и включително главния прокурор, на което бяха изнесени данни относно слабостите на БАЦИС. Бяха похарчени милиони левове за въвеждането на тази информационна система. Голямата идея, която имаше, бе да свърже онлайн всички лица, задължени по закона за акцизите и данъчните складове, така че да може в реално време да бъде осъществяван обмен на информация на вход и изход на движението на горивата", каза Бойчев.

Според него е станало ясно, че има редица пропуски в работата на тази система, които я обезсмислят като функциониране. Бойчев каза, че по този повод през 2016 г. е бил изпратен доклад до премиера Бойко Борисов.

"Затова ние многократно поставихме въпроса към г-н Борисов какви мерки е предприела държавата, за да отговори на тези слабости и как интересът на страната е защитен", каза Бойчев.

Според него премиерът бяга от отговорност по темата.

 "Поискахме постановлението на прокуратурата и докладът на ДАНС да бъдат предоставени в секретно деловодство на Народното събрание", заяви Бойчев.

Той уточни, че е имал възможност да се запознае с него.

"Ако той бъде прочетен от вас никой няма да зададе въпроса имаме ли основание за вот на недоверие", обърна се Бойчев към медиите.

Според него големият въпрос е имат ли връзка слабостите в работата на Акцизната информационна система с убийството на висшия данъчен служител, извършено наскоро. Бойчев изтъкна, че той е отговарял за фискалния контрол на стоки с голям риск. Той коментира, че в доклада на ДАНС и прокуратурата, който БСП иска да бъде разсекретен, се съдържа информация, в която са описани всички слабости в работата на тази информационна система.

"Това са приходи, които не са били събрани от българската държава - стотици милиони левове, които не се събират в българската хазна", обясни Бойчев.