Покрай броженията с приетите от правителството изменения в плана за управление на Национален парк "Пирин", малко забелезан остана още един "планински" казус - с изваждането на малък парцел от Природен парк "Витоша".

На 2 януари "Държавен вестник" публикува решение на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с което се намалява площта на парк Витоша с 10,390 дка "чрез изключване на поземлени имоти поради липса на изискуемите качества на имотите за продължаване на включването им в границите на защитената територия". Става въпрос за парцели около Киноцентъра в "Бояна" и "Беловодски път". Съгласно решение на ВАС, имотите не отговарят на изискванията за защитена територия, не представляват продължение на естествени екосистеми, нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа, се посочва още в съобщението в официалния вестник.

Това решение намери отзвук сред екоорганизациите и техните привърженици, които поискаха "отрязването" на площи от парка да стане само при извършена проверка дали в действителност не са годни за да са в рамките на защитени територии. Днес от МОСВ обявиха, че Нено Димов оттегля заповедта си до извършване на исканата от еколозите проверка.

"Имотите са изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г.  С решенията на съда е отменен отказът на министъра на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка. Основание за оттеглянето на заповедта е постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение "Коалиция Природа България" ("Коалиция за да остане природа в България", б.р.). С оглед максималната защита на обществения интерес и на Природен парк "Витоша", министърът реши да назначи повторна проверка за изясняване на случая", посочиха от екоминистерството в обяснение на променената си позиция.

Оттам припомнят, че процедурата, в която са предложени за изключване двата имота, е започнала през 2003 г. През юли 2016-а тричленен състав на ВАС отменя решение на министъра на околната среда и водите от 2013 г., с което се отказва намаляване на площта на Природен парк "Витоша" с двата поземлени имота. През април 2017 г. петчленен състав на ВАС потвърждава решението на тричленния. В изпълнение на тези решения, на 24 ноември м.г. Димов издава заповедта за намаляването на площта на парка.

"С оглед максималната защита на обществения интерес и защитените територии на Природен парк "Витоша", тази заповед се оттегля до приключване на проверката", казват в заключение от МОСВ.

"МОСВ оттегли заповедта за намаляване на Природен парк Витоша. Сега очаквам Министерски съвет да оттегли решението за Пирин", бе коментарът на природозащитника Тома Белев, който всъщност направи публичен въпроса с 10-те дка на Витоша.

Междувременно от "За да остане природа в България" изпратиха и писмо до управителя на БНБ с искане да осветли реалния собственик на концесионера в Национален парк Пирин. То е породено от признанията на представители на концесионера "Юлен", че държавата знае кой е реалният собственик, стоящ зад офшорката.