Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че иска да приеме имигранти отвсякъде, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Коментарът на американския държавен глава, който не е известен точно с дружебюбно отношение към мигрантите, е дошъл по време на обща пресконференция с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев след разговори между двамата в Белия дом.

"Искаме те (имигрантите) да дойдат отвсякъде", заяви Тръмп, запитан за миграционната си политика.

Думите му идват на фона на най-пресния скандал около негови изказвания заради твърдението, че е нарекъл страни от Африка и Хаити "shithole" по време на среща с американски конгресмени миналата седмица. Самият Тръмп отрича да е изричал подобна дума.

След срещата с Назарбаев, американският президент е нарекъл Казахстан "ценен партньор в работа за денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде още БТА, позовавайки се на ТАСС. Назарбаев пък е предложил Северна Корея да последва примера на страната му по въпроса за ядреното разоръжаване. Той припомни, че Казахстан навремето се е отказал от четвъртия в света ядрен арсенал и е затворил най-големия в света полигон за ядрени изпитания в Семипалатинск.

Назарбаев е съобщил още, че страната му е постигнала споразумение с редица американски компании на обща стойност 7,5 милиарда долара, в това число и договори за доставката на локомотиви и пътнически самолети. Те са от компаниите "Дженеръл електрик" и "Боинг", съобщи Ройтерс.