Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма нарушения на функциите на главния мозък, нито деменция, нито когнитивни проблеми, заяви на пресконференция снощи д-р Рони Джаксън, цитиран от ТАСС. Както е известно, в петък милиардерът премина пълни здравни проверки, които се правят задължително на държавните глави на САЩ.

Първоначално в профилактичния преглед не е било предвидено да се провери и психическото здраве на Тръмп, но той сам настоял.

По думите на Джаксън президентът е поискал когнитивен тест, тоест проверка на познавателната способност, за да разсее спекулациите за душевното му здраве. Извършените изследвания биха открили симптоми на болестта на Алцхаймер или други заболявания, отбеляза докторът. 

"Президентът няма абсолютно никакви неврологични, нито психически разстройства и аз съм уверен, че той е напълно годен да управлява", заяви лекарят след серия въпроси от журналистите за психическото състояние на държавния глава.

И останалите показатели са нормални, свидетелстват резултатите от профилактичния медицински преглед.

"Тръмп е в отлично здраве, но за него би било полезно да мине на диета с по-малко мазнини и да прави физически упражнения", уточни лекарят на Белия дом Рони Джаксън, цитиран от БТА.

"Общо взето, цялостното състояние на президента е отлично", добави докторът. Според него нормалната сърдечна дейност на Тръмп и доброто му здраве се дължат на въздържанието от алкохол и тютюн през целия му живот.

Лекарят похвали "изключително добрите гени" на президента и неговата голяма енергичност и издръжливост. Той подчерта, че Тръмп спи по 4-6 часа на денонощие и че би било добре да прави редовно физически упражнения.

След това доктор Джаксън запозна журналистите с някои подробности.

Според резултатите от прегледа Тръмп е годен "да изпълнява служебните си задължения" и има "голяма вероятност без каквито и да е медицински проблеми да изпълнява тези задължения до края на мандата си". Президентът е висок 190 см, тежи 108 килограма и "би искал да отслабне с 5-7 килограма". Сърцето на президента работи нормално, той е енергичен. Пулсът му е 68 удара в минута, а кръвното налягане 122 на 74.

На 14 юни Тръмп ще стане на 72 години. Той взема лекарства срещу опадане на косата, както и за намаляване равнището на холестерола, добави Джаксън. Медицинските изследвания на Тръмп са направени в Националния медицински център на ВМС на САЩ "Уолтър Рид" в предградието Бетесда на Вашингтон.