Споразумението с Турция за ограничаване на мигационния натиск трябва да се спазва, заяви премиерът Бойко Борисов пред евродепутатите днес. Той представи в Страсбург приоритетите на българското европредседателство.

“Трябва да отстояваме твърдата си позиция срещу нарушаването на свободата на журналистите в Турция, но смятам, че с Анкара трябва да се работи.“

Борисов заяви, че страната ни е постигнала много за намаляване на миграционния натиск.

“България успя за една година да направи така, че миграционният натиск да е нула“, заяви той.

Основният спор е какво да се прави с мигрантите, след като стигнат в Европа.

“Ще се опитаме с много такт и дипломатичност да решим този въпрос“, заяви Борисов.

Има три групи държави – тези, в които има огромно струпване на мигранти, такива, които изобщо не искат да приемат бежанци, и трета група – страните “на самия вход“ – България, Италия, Гърция, коментира той. Всички те имат различни позиции.

“Повтарям – решението според мен е така да си охраняваме външните граници, че да се влиза само през определените места… Европа е най-хуманната. Трябва да се погрижим за хората, които бягат от куршумите, докато войните свършат.“

Борисов застъпи тезата, че трябва да се създадат центрове близо до родните места на бежанците, които след края на конфликтите да се върнат в страните.

“Икономическите мигранти пък трябва да бъдат пускани дотам, където има нужда от тях.“

Сред приоритетите на българското европредседателство са и преговорите за приемане на страните от Западните Балкани в Евросъюза.

“Сега е моментът да им дадем перспектива“, заяви Борисов.

Според премиера единственият начин, по който може да се предотвратят проблемите в западнобаланските страни, включително радикализиране на мюсюлманското население, е европейската перспектива.

България ще търси нормализиране на отношенията с Русия, но само като част от Европейския съюз, заяви още българският премиер.

Сред другите приоритети е бюджетът за следващия програмен период. Кохезионната политика трябва да продължи, заяви Борисов и благодари на страните донори, които “помагат на бившите социалистически страни да придобият европейския си облик“.

Общата европейска отбрана също е ключова.

“Оставяме цели процеси да се развиват, а ние сме само зрители. Оставяме лидерите на големи държави - САЩ, Русия, Иран - да взeмат решения, с които ние се сблъскваме със страшна сила. От тези решения идват войни, така започна миграционната криза“, каза още Борисов.

България ще работи усилено в областта на дигиталната икономика и дигиталния пазар.

“Няма по-добри от нас, когато Европа е единна и силна“, заключи Борисов.

Евродепутатите репликираха премиера по отношение на корупцията. Беше повдигната темата за промяната на устройствения парк на Национален парк "Пирин" и свободата на медиите.

По-късно Борисов Благодари на евопейските социалисти за подкрепата по отношение на Истанбулската конвенция.