Влизането на комунизма в учебната програма провокира много дебати и въпроси. Някои историци изказаха недоволство, че в новите учебници периодът на комунизма е представен в по-лоша светлина дори от този на османското владичество.

Сравнението между тези два периода е доста интересна тема. И предполага по-различен подход към историята от учебникарските клишета. Ето няколко факта, които са добър повод за размисъл.

1. Когато е завладяла България, Османската империя е унищожила по един или друг начин целия тогавашен български елит. Съветската империя направи същото.

2. По време на Османската империя частната инициатива и предприемачеството на българите са били поощрявани с цел да се събират колкото се може повече данъци. Съветската империя унищожи частната инициатива и предприемачеството у нас.

3. По време на Османската империя българите са можели да пътуват и да търгуват из целия свят. По време на Съветската империя пътуванията извън България бяха силно ограничени, дори невъзможни, а търговия бе мръсна дума.

4. По време на Османската империя частната собственост е била ако не неприкосновена, то поне до голяма степен гарантирана. Съветската империя я унищожи.

5. По време на Османската империя е имало религиозна дискриминация срещу християните. Част от българите са приели исляма - някой насилствено, други доброволно заради икономически облаги, трети по идеологически причини (има твърдения, че българомохамеданите са потомци на богомилите) и т.н. Съветската империя преследваше всички религии.

6. По време на Османската империя българите не са имали политически права. По време на Съветската империя българите, освен членовете на БКП и казионното БЗНС, също нямаха политически права, като членовете на тези партии имаха право само и единствено да аплодират решенията  на ръководствата.

7. По време на Османската империя е имало силно местно самоуправление. По време на Съветската империя в България всичко бе силно централизирано и до гляма степен продължава да бъде такова и до днес.

8. По време на Османската империя българите са нямали своя държава. По време на Съветската империя формално държава България имаше, но реално тя нямаше никаква собствена политика.

9. Османската империя е просъществувала 500 години. Съветската империя 50 години.

Списъкът със сигурност би могъл да бъде продължен.