През този януари се навършват 100 години от най-голямата пандемия от грип. Тя избухва през 1918 г. и заразява над 500 млн. души в цял свят. Стига дори до отдалечени острови в Тихия океан и до Арктика. Резултатът е близо 100 млн. души жертви - между 3 и 5 на сто от световното население. Това е и едно от най-унищожителните бедствия в историята на човечеството. Щамът на вируса е  H1N1. Продължителността на живота рязко спада.

Пандемията продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г.

Обикновено грипът атакува и причинява смърт при най-младите, най-възрастните и при хората, които вече страдат от други  заболявания, пандемията от 1918 г. убива основно млади и здрави хора.

Има множество различни обяснения за огромната смъртност по време на грипната вълна от 1918 г. Според някои изследователи този специфичен щам на вируса е бил изключително агресивен. Интересното е, че силният имунитет в този случай не е бил предимство, реакцията на организма е била по-силна и вирусът е действал смъртоносно при по-силните организми. Според по-скорошни проучвания, основани на медицински доклади и свидетелства от периода на пандемията, вирусната инфекция не е била по-агресивна от предишни грипни вълни, но следвоенните обстоятелства - недохранване, лоша хигиена, свръхнатоварени медицински лазарети и болници - всичко това води до развиването на бактериална суперинфекция, която убива голяма част от пациентите обикновено след по-продължително залежаване.

Историческите и епидемиологичните данни не са достатъчни от това време, за да се идентифицира географският произход на пандемията.

За да поддържат висок бойния дух, цензурите по време на Първата световна война крият данни за болестта и смъртността в Германия, Великобритания и Франция, както и в САЩ. По-свободни са средствата за информация в неутрална Испания - там има много свидетелства например за тежкото боледуване на испанския крал Алфонсо XIII. Това създава фалшива представа, че болестта е най-тежка в Испания и оттам се появява и наименованието "испанска инфлуенца" или "испански грип". 

В България се смята, че жертвите на пандемията са около 80 хил. души.

Пандемията често е описвана като "най-големия медицински холокост в историята". За 24 седмици грипът убива повече хора, отколкото СПИН за 24 години. Болестта върлува във всяко кътче на земното кълбо. 17 млн. се смята, че умират в Индия, около 5 на сто от населението. В Япония от 3 млн. заразени умират 390 хил. души. В Таити 13 на сто от населението умират само за месец. В Самоа загиват 22 на сто от 38 хил. души население за два месеца. 

В САЩ около 28 на сто са заразени, а между 500 000 и 675 000 губят живота си. Особено силно засегнати са коренните американци. Цели села изчезват в Аляска. Във Великобритания умират 250 хил. души, във Франция - 400 хил.

Сред жертвите на пандемията са бляскави умове и таланти като социолога Макс Вебер, художниците Густав Климт и Егон Шиле, поета Гийом Аполинер. Любопитна подробност е, че сред покосените от болестта е и Фредерик Тръмп, дядото на сегашния американски президент Доналд Тръмп.

За първи път епидемията в САЩ избухва в Кемп Фънстън, Форт Райли, в Канзас - това е лагер за военна подготовка на американските войски, които участват в Първата световна война.

От Асошиейтед прес припомнят няколко снимки от САЩ, които напомнят за случилото се преди 100 години. Фотографиите са от Библиотеката на американския Конгрес.

Сестри доброволки от американския Червен кръст се грижат за болни от грип пациенти в залата на кметството в Оукланд, коята се е ползвала като временна болница.
Октомври 1918 г. Персоналът на моторизираната част от Червения кръст в Сейнт Луис е с маски, докато се приготвят носилки пред линейките, които превозват болните от грип. 
Ноември 1918 г. На снимката малко момиче стои близо до болната си сестра. Тя е толкова притеснена, че се обажда на домашната служба на Червения кръст да помогнат на пациентката.
Кондуктор в Сиатъл проверява дали пътниците носят маски. По време на епидемията от грип маските са били задължителни.
Грижа за болните от грип.