186 депутати единодушно подкрепиха ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и България днес.

Това става дни, след като македонският парламент също одобри финално споразумението между двете държави. Там мнозинството надделя едва с 1 глас.

Първите изказвания в зала бяха позитивни декларации от страна на ГЕРБ и ДПС.

Трети се изказа депутатът от БСП Валери Жаблянов, който започна с призив да се спре с "фанфарите", а според него в договора въпросът за българската нация е "оставен настрани". И че не приемал понятието "близки връзки", защото става дума за един народ.

"Днешните политически реалности на Балканите са в резултат от намесата, груба, със сила, на Великите сили. Правилно, и на Коминтерна. И на Атлантическия съюз. Днес тези политически реалности са начертани въпреки волята на нашия народ", заяви Жаблянов.

Договорът признава две държави, два народа, "добре, че не признава две азбуки, толкова стигна смелостта на премиера", каза още червеният депутат. И изтъкна, че клаузата да няма "недобронамерена пропаганда" между двете държави означава следното:

"Поставянето на плоча на македонска територия в памет на загинали български войници в сражение не само ще бъде добронамерена пропаганда, ще бъде враждебен акт, срещу който македонската полиция може да ползва оръжие и вие нищо не можете да направите. Недобронамерена пропаганда ще е да кажете, че Вапцаров е българин. Или че Братя Миладинови са събирали български приказки. Че сме се сражавали в Балканските войни за свободата на българския народ."

Според него договорът е "недоносче, една измишльотина, апотеоз на атлантическите амбиции на Балканите за сметка на народите". Не стана ясно дали Жаблянов е гласувал "за" или просто не е дал никакъв глас.

Опонира му Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти", който заяви, че "за пореден път" депутати прокарват интереси на чужди държави в парламента.

"Защото когато някой реши да чете договора както дяволът евангелието, винаги ще намери начин да заподозре конспирация."

И отбеляза, че именно сегашните управляващи там - Зоран Заев и неговата партия - са първите политици, посмели да заявят, че има българи в Македония.

Кристиан Вигенин обаче излезе и заяви, че БСП ще подкрепи договора, въпреки изказването на Жаблянов.

"Място за триумфализъм няма, но има място за удовлетворение. От нас зависи как четем този договор, дали в него виждаме възможности, или пропаст, към която този парламент се е запътил. Аз смятам, че верният прочит е първия, но това не значи, че така ще бъде реализиран този договор."

Той отбеляза, че БСП и в управление, и в опозиция е подкрепяла социалистите на Заев през годините, когато са били "преследвани, заплашвани, обвинявани", левицата била до тях и им помогнала да имат подкрепата на ПЕС. Според него по-важно от договора е как той е повлиял от отношението в Македония и отбеляза, че по всичко личи, че той показва нова посока в политиката в страната, както и че антибългарските настроения не работят за ВМРО-ДПМНЕ на избори в съседката ни, както показват последните местни избори там.

След гласуването на първо и второ четене днес, външната министърка Екатерина Захариева излезе, за да благодари на всички, работили за подписването на договора през годините и на депутатите за решителния им вот. И обеща да информира редовно за изпълнението на договора.

На 20 юни 2017 г. след среща в София Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев обявиха решението да подпишат документ, който да предефинира отношенията между двете държави. 

Текстът, публикуван следващия месец, предвижда съвместна работа в различни икономически и обществени сфери, спиране на пропагандата от едната държава срещу другата, отказване от всякакви териториални претенции, както и създаване на комисия, която да тълкува съвместната история на двете държави аналитично и на базата на автентични исторически извори. Европейският съюз приветства решението.

През август двамата министър-председатели подписаха договора в македонската столица Скопие и обявиха готовност за бъдещи споразумения. Множество анализатори посочиха, че в голяма степен споразумението е рамка, която трябва да бъде изпълнена със съдържание.

Скоро след това българските депутати приеха декларация за одобряване на договора с изненадващо за това Народно събрание мнозинство - единодушно. В Македония договорът срещна отпор от опозицията в лицето на Никола Груевски, и той мина едва с 1 глас в Събранието на югозападната ни съседка.

Предстои създаването на две комисии - междуправителствена за мониторинг и следене на спазването на договора, и такава от историци от двете страни, които да работят върху съобразяване на българската и македонската история. Кой ще бъде част от втората комисия и каква точно ще бъде работата й ще е сред особено любопитните и оспорвани последствия от споразумението.