Домашното насилие да бъде престъпление от общ характер - това предлагат с промени в Наказателния кодекс от БСП като алтернатива на Истанбулската конвенция. Идеята представи пред журналисти лидерката Корнелия Нинова.

В момента, ако в семейството е станала лека или средна телесна повреда, това не се преследва по общия ред, а с искова молба до съда. Изследвания показват, че много от жертвите на насилие не подават такава или я оттеглят скоро след това. Разследващите органи твърдят, че това ограничава сериозно действията им.

Промяната на БСП е в ключовия чл. 161, който описва кои престъпления прокуратурата продължава да преследва, независимо дали жертвата иска прекратяване или не. Сега в тях ще влиза и причиняване на средна телесна повреда от възходящ, низходящ роднина, съпруг, брат или сестра.

"С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите, които са я подписали, да приведат в националното си законодателство", изтъкна Нинова.

БСП реши да се обяви против Истанбулската конвенция за насилието срещу жените въпреки подкрепата на техните евродепутати за нея. Лидерът на ПЕС и бивш първи в партията Сергей Станишев реагира остро срещу решението на Нинова. Подобно на "Обединените патриоти" и червените се опасяват от несъществуващата възможност за дефиниране на "трети пол" от Конвенцията.

"Това е първа стъпка от цял комплекс промени, следващата седмица ще продължим с предложения за създаване на помощни центрове във всяка община", каза още Нинова.

Тя изтъкна, че законопроектът предвижда и увеличаване на наказанието при рецидив. В момента в НК присъдата е до 3 години затвор, според проекта на БСП при повторно нарушение се предвижда от 1 до 5 години.

"Отново декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие, както сме го правили досега. За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие", завърши лидерката на БСП.