По данни на едва половината прокуратури в страната, над 500 души, осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор, продължават да са на свобода. Това обяви на брифинг Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитирана от „Фокус”. Тя уточни, че данните са непълни и са до вчера.

След инцидента в Нови Искър, където беше извършено шесторно убийство, когато беше установено, че извършителят се е укривал в продължение на 9 години и не е изтърпял влязло в сила наказание затвор, главният прокурор разпореди информация от спешен порядък от всички прокуратури, които изпълняват присъди“, обясни Арнаудова.

До момента данните показват, че сред укрилите се от правосъдието има и такива, които са били осъдени преди повече от 10 години.

Арнаудова посочи, че към момента няма случай в страната, в който да е влязла в сила присъда и тя да не е препратена към областните звена, които трябва да издирят, задържат и изпратят в затвора осъдения (по закон това е работа на прокуратурата, б.р.).

Както Клуб Z съобщи по-рано, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки във всички районни и окръжни прокуратури, в Софийската градска прокуратура, в Специализираната прокуратура и във военно-окръжните прокуратури в страната относно срочността и ефективността на предприетите действия и мерки за установяване на осъдени с влезли в сила присъди с неприведени в изпълнения наказания "лишаване от свобода" и "доживотен затвор".

Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и положителни практики при изпълнението на наказанията с оглед повишаване ефективността на издирвателната дейност.

Проверката е възложена на апелативните прокуратури в страната, Апелативна специализирана прокуратура и Военно-апелативна прокуратура, които ще извършат проверка на всички изпълнителни преписки, образувани за изпълнение на съдебни актове, по които към 15.01.2018 г. не са задържани осъдени лица с наложено наказание.

Главният прокурор е разпоредил да бъдат проверени и всички преписки, по които присъдата е изпратена за изпълнение на областните звена "Охрана" при Министерството на правосъдието и в прокуратурите не е получено уведомление за задържане на осъдените лица. 

В срок до 2.02.2018 г. апелативните прокуратури са задължени да изготвят обобщени доклади.Те ще бъдат анализирани от прокурори от отдел „Съдебен“ във Върховната касационна прокуратура.

По инициатива на главния прокурор ще бъде проведена среща с професионалното ръководство на МВР и с ръководството на ГД "Охрана", МП за набелязване на конкретни действия по подобряване на издирвателната дейност при привеждане в изпълнение на наказанията. Ще бъде обсъдена необходимостта от изготвяне на предложения на законодателни промени за повишаване срочността и ефективността на действията по изпълнение на съдебните актове, както и промени, целящи недопускане на осъдени лица с влезли в сила присъди, да се отклонят от изтърпяване на наказанията и да останат ненаказани.