Отпечатването на некролога на А380 засега май се отлага. От "Емирейтс" обявиха в четвъртък, че са сключили договор за 16 млрд. долара за купуването на 36 самолета А380 от "Еърбъс", съобщава АФП. Това става само дни след като от европейския консорциум, който произвежда супер джъмбо обявиха, че може да се наложи да спрат производството на най- големия самолет в света, ако нямат нови поръчки.

От авиопревозвача на "Обединените арабски емирства" уточниха, че са поръчали засега 20 машини с опция за още 16. Поръчката трябва да започне да бъда изпълнявана в началото на 2020 г.

"Емирейтс" вече е най-големият клиент на "Еърбъс" за А380 като притежава 101 машини.

Сделката се очакваше да бъде сключена през ноември по време на Дубайското авиошоу, но беше отложена тогава без обяснение, но стана ясно, че преговорите са много тежки.

Вместо това "Емирейтс" подписа сделка за купуването на 40 Boeing Dreamliners за 15 млрд. долара.

В понеделник от "Еърбъс" признаха, че може и да се наложи да сложат край на производството на А380, тъй като през последните две години не са имали нови поръчки. Оттам обясниха, че приемат "Емирейтс" като единствената авиокомпания, която е в състояние да направи значими поръчки.

"Не е тайна, че А380 е успех за "Емирейтс", каза президентът и изпълнителен директор на компанията шейх Ахмед бин Сайд ал Мактум.

"Нашите клиенти го харесват", добави той.

"Емирейтс" лети до 157 дестинации по света.