Прословутата вече и у нас Истанбулска конвенция и покрай нея отказът на БСП да подкрепи ратификацията й се били тема на последното заседание на групата на Партията на европейските социалисти и демократи в Европейския парламентна във вторник. Това е ден преди премиерът Бойко Борисов да представи в Страсбург приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС и няколко дни след като БСП препотвърди позицията си против конвенцията, а лидерът на ПЕС Сергей Станишев да обяви този акт за политическа грешка.

Тежка реч по повод конвенцията и върховенството на закона е държал и зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимермарс. В неговия ресор като комисар са и човешките права.

"Европа е единственият антидот срещу нативизма. А с този шовинизъм и национализъм идват расизма, сексизма, ксенофобията и хомофобията" - това е първият от няколко туита, публикувани в профила на Групата на Социалистите и демократите от речта на Тимерманс.

 

"Първата битка, която ние трябва да проведев като политическо семейство, е битката за правата на жените"

 

 

"Върховенството на закона е нужно, за да бъдат защитени гражданите и техните права. И в частност - правата на социално най-уязвимите групи", гласят цитатите. 

 

Франс Тимерманс е обявил приемането на Конвенцията за защита на жените от насилие и срещу домашното насилие като "основен приоритет на нашето политическо семейство".

"Популистите и националистите по принцип са много различни, но всъщност има доста неща, които ги сближават. Фиксирани са в миналото, обърнали са гръб на бъдещето. Според тях, ако се върнем 150 години назад, ще бъде чудесно. Те търсят изкупителна жертва, като мюсюлманите, исляма, бежанците. И след като веднъж бъдат нарочени, тези групи стават виновни не затова, което правят, а просто защото съществуват! Списъкът може да бъде много дълъг", изтъкнал пред червената група в ЕП първият зам.-председател на ЕК, след което декларирал, че първата битка е тази за правата на жените. 

По думите му ако някъде има неразбиране за важността на Истанбулската конвенция и гаранциите, които тя дава да борба с домашното насилие и насилието срещу жени, то това неразбиране "трябва да бъде отстранено" .

"Да се борим за върховенството на закона означава да се борим за правата на уязвимите групи, като започнем с жените“, бил категоричен Тимерманс.

Той изрично предупредил че всякакви популистки залитания на партиите от левицата няма да им донесат гласове и че така не се печелят избори. "Хората ще се върнат при нас, когато им покажем, че пред тях има бъдеще и то носи нещо добро", заявил още комисарят пред евродепутатите от европейската левица.

По думите му "върховенството на правото не подлежи на избор на основата на националния суверенитет. Това е основен въпрос за съществуването на ЕС".

"Казвам това, като имам предвид нарастващата подкрепа за ЕС сред европейските граждани - във всички страни от Общността. Наблюдаваме това дори в държавите, които понякога имат правителства, оспорващи основните европейски ценности. Въпреки това все повече европейци виждат в ЕС средството за постигането на решения, на фона на световните предизвикателства", добавил Тимерманс.