Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че е бременна и очаква първото си дете, съобщава "Гардиън".

Ардърн, която се закле като министър-председател на страната през октомври от Лейбъристката партия, публикува във фейсбук новината, че тя и партньорът ѝ Кларк Гейфорд ще стават родители през юни.

"Аз и Кларк сме много развълнувани, че през юни нашият екип ще се увеличи от двама на трима и ще се присъединим към родителите", написа 37-годишната премиерка.

"Аз ще бъда премиер и майка, Кларк ще е татко, който ще остане вкъщи", уточни тя.

За първи действащ премиер, който забременя и роди, се смята Беназир Бхуто в Пакистан. Докато беше министър-председател тя роди дъщеря през 1990 г.

Ардърн, която е най-младият министър-председател в историята на страната си, ще вземе шест седмици майчинство и в това време ще я замества вицепремиерът Уинстън Питърс. В изявление премиерката каза, че смята да бъде на разположение изцяло, докато е в майчинство. След което ще се върне на работа и ще поеме напълно задълженията си като министър-председател.

Не закъсняха и поздравленията от другите политически партии.

Лидерът на зелените Шоу коментира:

"Това, че жена може да е премиер и да избере да има семейство, докато е на власт, показва каква страна сме и че можем да бъдем модерни, прогресивни, равни, приемащи." Той добавя, че новината на Ардърн ще е важна за много жени. "Новозеландците ще споделят радостта на премиерката ни днес", добави той.

Ардърн обясни, че бременността ѝ е била потвърдена на 13 октомври, това означава, че детето ѝ е било заченато в разгара на една от най-ожесточените предизборни кампании, които е имало в Нова Зеландия. Тя е разбрала новината шест дни преди да бъде утвърдена като премиер.

Бившият министър-председател на Нова Зеландия Джени Шипли коментира, че това е "прекрасна новина".

"Това е много добър избор на нашата забележителна млада лидерка, която освен това избра и да е родител", каза тя.

Друга бивша премиерка - Хелън Кларк, също изпрати поздравления през туитър.

Ардърн се е обадила в петък сутринта на премиера на Австралия Малкълм Търнбъл, за да сподели новината. 

Полът на бебето е известен на родителите му, но засега те няма да го съобщават. Премиерката обясни, че има сутрешно гадене, но иначе се чувства добре.

Гейфорд, който е водещ в риболовно тв шоу, остава вкъщи, за да гледа бебето. Ще придружава Ардърн, колкото е възможно по-често с бебето, когато тя се върне обратно на работа.

"Ще успеем това да сработи и Нова Зеландия ще ни помогне да отгледаме нашето първо дете", каза още премиерката.

Тя съобщила на партньора си Гейфорд, че ще стават родители във фейсбук месинджър. Новината била голяма изненада и за двамата, защото преди това им било казано, че ще трябва да ползват медицинска помощ, за да имат дете.

Ардърн смята, че членовете на кабинета няма да има нужда много да се адаптират към новата ситуация, освен че в някои от правителствени коли ще трябва да се сложи бебешка седалка.

Тя отбеляза, че спийкърът на парламента Тревор Малард вече е създал добра семейна атмосфера в парламента. Той често е бил сниман как държи бебетата на депутати, докато те участват в дебати.


Шест часа след като беше избрана за лидер на лейбъристите в началото на август м.г., Ардерн веднага беше атакувана с въпроси дали възнамерява да има деца.

Тогава тя остро реагира и повтори многократно, че е неприемливо за който е да е работодател да пита жената дали смята или не смята да има деца.

"Напълно неприемливо е през 2017 г. да казвате, че жените трябва да отговарят на въпроса за децата на работното си място. Неприемливо е, неприемливо е", каза тогава тя, като директно се обърна и посочи тв водещия Марк Ричардсън, който ѝ беше задал този въпрос. Тази сцена стана много популярна в социалните мрежи.

Ардърн добави:

"Решение на жените е кога ще решат да имат деца и това не трябва да предопределя дали ще получат дадена работа."

По време на продължилата два месеца кампанията и след като стана премиер на Нова Зеландия Ардърн често беше питана дали смята да има деца и как ще се справи да ги отглежда, докато е начело на държавата.

Тези въпроси предизвикаха дебати и дори обвинения в сексизъм.

"От лична гледна точка очаквам с нетърпение новата си роля на родител. Но съм и все така фокусирана върху моята работа и отговорности като премиер", каза тя вчера.