Тинейджър нахлу днес в руско училище, рани 7 души с брадва и направи неуспешен опит за самоубийство, съобщиха медиите в страната.

Инцидентът стана в бившето закрито военно селище Сосновий бор в сибирската автономна република Бурятия.

 

 

Това се случи броени дни след бой с ножове в училище в Перм, също в Сибир, при който бяха ранени 15 души.

Нападателят, 15-годишният Антон Бичивин, бил деветокласник. Той влязъл в час по руски език и литература при седмокласници и хвърлил бутилка със запалителна смес. След това той започнал да раздава наляво и надясно удари с брадвата. Пострадали 6 деца и учителката Ирина Раменска, която се хвърлила да ги защитава.

Първоначално бе съобщено, че нападателите са трима и че двама от тях успели да избягат. По-късно обаче твърдението бе опровергано.

"Провеждах час, вратата се отвори и хвърлиха нещо. Не разбрах какво, улучиха ме по главата, дори не усетих удара. Задими се. Започнах да извеждам децата. Когато излязох и аз видях, че един човек просто съсича с брадва децата. Вкарах ги обратно в кабинета - там всичко гореше. Вече цялата кървях", сподели след драмата учителката.

Бичивин отсякъл пръста на ученичка. След като престанал да удря сд брадвата, той опитал да се самоубие в стаята, като си нанесъл няколко удара с нож. А после скочил през прозореца. Тийнейджърът бил ранен в гърдите и се намира в болница.

"Ще има касапница"

Нападателят Антон Бичивин през 2013 г.

Деветокласникът предупредил своя съученичка за готвеното нападение, разказа жителка на Сосновий бор пред телевизионния канал "Дожд".

"Не ходи на училище, ще има касапница", гласяло гласяло съобщение, което Антон й изпратил по вайбър.

Преди нападението в училището бил пуснат сигналът за тревога. Учениците и учителите обаче не обърнали внимание. Тийнейджърите често си правели шеги и всички помислили, че сега се случва същото.

Съученици на Антон Бичивин споделили пред в. "Комсомолская правда", че той е син на офицер от въздушно-десантните войски. Те твърдят, че трима души са свързани с нападението, както бе съобщено в началото. И тримата според съучениците били най-кротките хора в класа.

Така изглежда класната стая след пожара.

По-късно властите в Улан Уде - столицата на Бурятия, съобщиха, че са задържани още двама души за нападението.

Всички ранени от Бичивин са в болница.

Случаят се разследва от Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ). Образувано е наказателно дело за опит за убийство и небрежност по служба. Правна оценка ще получат и действията на ведомствата, отговорни за сигурността в училището.

Спецчасти охраняват входа на училището в Сосновий бор след нападението.

15 души бяха ранени с ножове в училище в Перм

Нападението в Сосновий бор е второто, извършено в руско училище тази седмица. На 15 януари двама юноши атакуваха с ножове ученици в уралския град Перм. Пострадаха общо 15 души.

Руските власти разследват дали двете нападения са свързани помежду си, съобщиха информирани източници пред Интерфакс. Правоохранителните органи подозират, че нападенията и в Перм, и в Сосновий бор са били координирани в социалните мрежи.

Нападателят от Сосновий бор публикувал в профила си плакат с призива "Да спрем НАТО".

От профила на Антон Бичивин в мрежата "В контакте" става ясно, че възгедите му са военно-патриотични. Той позира на фона на руски боен самолет. В профила му има плакат с призива "Да спрем НАТО". Последните постове на момчето обаче са от 2014 г.

Случаят от понеделник разпали отново дискусиите за сигурността в руските учебни заведения. Това е твърде чувствителна тема в страната след трагедията в училището в кавказкото селище Беслан. Там бунтовници от Ингушетия плениха цяло училище при откриването на учебната година на 1 септември 2004 г. При щурма два дни по-късно загинаха 331 души, включително 186 деца.