Борис Джонсън предложи на Еманюел Макрон Великобритания и Франция да изградят огромен мост над Ламанша. Дипломатът недоумявал защо Острова ще е свързан с Европа само с една железница. Френският президент се съгласил.

Най-изтъкнатият представител на кампанията във Великобритания за напускане на ЕС, Борис Джонсън, иска след Брекзит да се построи през Ламанша мост с колосални размери, пише вестник "Дейли телеграф". А Макрон не се поколебал и отвърнал:

"Съгласен съм. Да го направим".

По-късно външният министър на Великобритания написа в туитър:

"Нашият икономически успех зависи от добрата инфраструктура и добрата свързаност. Не може ли тунелът под Ламанша да е само първата крачка в тази посока?"

Джонсън не е споменавал публично идеята за мост и не е ясно дали са водени някакви конкретни дискусии как би могъл да бъде осъществен подобен голям проект и как да бъде финансиран, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Според "Дейли телеграф" Джонсън е на мнение, че е възможно с частно финансиране да бъде построен мост над Ламанша с дължина от около 35 км, както и че подобно съоръжение ще създаде условия за увеличаване на туристическите потоци и търговията след Брекзит.

"Технологиите постоянно напредват, а и на други места има далеч по-дълги мостове", коментирал британският външен министър пред свои приближени според вестника.

Макрон е във Великобритания за разговори с премиера Тереза Мей. След срещата между двамата снощи стана ясно, че Лондон ще отпусне допълнителни 44,5 млн. паунда (50 млн. евро) за укрепване на сигурността около френския град Кале. За това настояваше Париж отдавна и Макрон го постави като изискване още преди да започне визитата на Острова. Допълнителното финансиране ще бъде изразходвано за издигане на огради, снабдяване с камери за наблюдение и технологии за откриване на хора в северния френски град, както и по други точки по протежението на Ламанша, откъдето мигрантите редовно се опитват да достигнат британските брегове с ферибот или влак.